Правителството одобри проектодоговора за нови 8 самолета Ф-16

Правителството одобри проектодоговора за нови 8 самолета Ф-16
Уикипедия
A A+ A++ A

Днес Министерският съвет е одобрил проекта за международен договор (LOA) BU-D- SAD "Придобиване на 8 (осем) нови самолета F-16C/D Block 70, боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение за българските Военновъздушни сили".

Също така е взето решение и за одобрение на проекта на международен договор (LOA) BU-PLBC "Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) и свързана с нея поддръжка и оборудване".

Договорите отиват за одобрение в Народното събрание, като съгласно чл. 85, ал. 1, т. 4 и т. 7 от Конституцията на Република България, договорите подлежат на последваща ратификация от Народното събрание.

Правителството е упълномощило министъра на отбраната да подпише договорите след приемане от Народното събрание на Проект за инвестиционен разход "Придобиване на нов тип боен самолет".

Новите 8 самолета ще струват близо 2,6 милиарда долара, а офертата на Съединените щати важи до 15 декември.

Той поясни, че планът за инвестиционен разход за придобиване на вторите осем самолета F-16 предвижда разсрочено плащане в рамките на десет години. За настоящата година предвиденото плащане е в размер на 30 млн. лв., а за следващата година - 42 млн. лв.


#Ф-16 #правителство #одобри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници