Сексологът Габи Петрова отговаря: Какво да правя, когато той не ме желае?

Сексологът Габи Петрова отговаря: Какво да правя, когато той не ме желае?
A A+ A++ A

Психологът и сексолог Габи Петрова отново е при нас, но този път, за да обсъдим какви са отношенията между двамата партньори в една дългосрочна връзка. Може би за никого не е тайна, че ключът към успешните отношения е именно комуникацията, но въпреки това рядко сме открити един с друг. Каква е причината за този парадокс и как да го преодолеем? Омръзват ли си партньорите, когато са заедно то много време и възможно ли е да го накараме да и пожелае отново? Гледайте и разберете!

Нека да обсъдим дългосрочните връзки.

Всеки има различна представа за дългосрочни отношения. За някои хора и 6 месеца могат да бъдат дългосрочни. Други пък са заедно по 25 години, дори повече. Идват при мен и казват, че искат да имат дълга връзка, но не е важно времетраенето, а това, което влагаме в тези отношения. Всеки би искал да усеща в партньора си подкрепа, стабилност, че можем да изградим дом и семейство. Самата връзка е нещо, в което вървим по един път. Понякога единият се изморява и пита - това е моментът, в който другия му подава ръка. Не е правилно само мъжът да дава, а жената да получава. Живеем в друга динамика - ние се вплитаме във връзка, в която има различни сценарии и взаимоотношения, тя се развива.

Защо напоследък хората се отказват още при първите неразбирателства и различия?

На пазара има прекалено много предлагане. Не сме научени как да поправим нещо и да се бори за него. По-лесно е да си купя нов телефон, отколкото да го чакам да се ремотира. Забравихме какво е да се борим за нещо. Броят на разводите, за миналата година, е много по-голям, отколкото броят на браковете. Всеки от партньорите носи отговорност.

Защо не встъпваме в брак толкова често?

Трудно е да се даде еднозначен отговор. Но това, което виждам чрез моите пациенти е, че така им е добре, по-лесно е. Искат да бъдат във връзка, но да си запазят свободата. Правят г, за а могат да си тръгнат, когато нещо не им харесва. Случвало ми се е да виждам хора, които влизат във връзка, започват да живеят заедно, но жената е винаги с приготвен куфар, тя се чувства като на гости. Когато стигнем до съвместно съжителство, сексуалните контакти намаляват. Но с всекидневните неща, които правим, сексуалността може да се разгърне. В тези случаи партньорите правят нещо, с което да се чувстват добре заедно. Такава връзка може да прерасне в дълготрайна.

До каква степен е добре да обсъждаме бившите партньори и това, което не ни е допадало във връзките с тях?

Границата тук се определя от това доколко партньорите са съгласни с това да обсъждат бившите. Понякога става така, че в началото на връзката любовта пламва, двамата споделят много. В момента, в който се събират и заживяват заедно, те виждат трудности и започват да се упрекват. Тогава те се уповават на предишен опит и започват да използват информацията, която имаме срещу партньора си.

Какво можем да направим, когато страстта започне да угасва?

Да я възвърнем е наша отговорност. В любовта няма нищо, което е статично и върви само нагоре. Затова трябва да се стараем да подхранваме нашата сексуалност. Когато рутината ни погълне ние забравяме да сме интимни с партньора си. Тогава идва момент, в който ние осъзнаваме тази ситуация. Може би сме наранена, може би сме обидена на майка му - факторите може да са много. Друга подробност е това, че когато заживеем с някого, започваме да виждаме негова друга страна и нещо да не ни харесва. Ако тези неща не се изговорят, това вреди на отношенията. Когато забележим, че не сме били интимни за дълъг период от време, трябва да го кажем. Трябва да бъдем отговорни към това, което става.

Какво да правим, когато сексуалното желание на двамата партньори е на различна честота?

Действително се получава това, че при единият партньор може да има по-силно желание за секс отколкото при другия. Трибуквената дума, която ужасява мъжете е "още”. Тук трябва да имаме сексуална култура, защото много често нашето незнание води до неразбиране на сексуалния акт. След приключване на акта, при мъжа има рефлекторен период от време, в който той не може да получи втора ерекция. Когато той е млад и в добро здраве, той може да съкрати този период. При тези с по-слаба сексуална конституция това нещо може да изисква повече време. От своя страна някои жени имат погрешно разбиране, че ако са привлекателни, мъжът ще ги желае постоянно и ще е в готовност за секс. Това се насажда и от филмите.

Какво се случва, когато жената се отпуска относно външния си вид, когато е у дома, а навън е пълно с привлекателни жени?

Доказано е, че при мъжете визуалният фактор е ключов, за да харесат една жена. За тях е важно дамата до тях да изглежда добре. Но тук отново се връщаме към отговорността- всеки от нас трябва да се грижи за тази сексуалност. Процесът е двустранен - да се стремим да изглеждаме добре за партньора си.

Омръзват ли си партньорите? Как да го накараме отново да ни пожелае? Има ли нужда жената постоянно да чува, че е обичана? И най-важното - разбират ли мъжете от намеци? Вижте новото видео в канала на Peika&Jenite и ще разберете!

#Peika&Jenite YouTube #Jenite.bg и Peika.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »