Енергийният министър: Независими компании ще участват в търга за ядрено гориво на АЕЦ Козлодуй

Енергийният министър: Независими компании ще участват в търга за ядрено гориво на АЕЦ Козлодуй
A A+ A++ A

Минимум две компании ще участват в търга за доставка и обработване на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй”. Към момента вече са водени разговори с „Уестингхаус”, в процедурата влиза и френската компания „Фраматом”. Това заяви енергийният министър Росен Христов на брифинг днес, в неделния ден.

Той поясни, че и двете фирми не са зависими от руски доставки и отрече твърденията, че служебното правителство прави завой към Русия по отношение на диверсификацията на доставките на ядрено гориво.

Според министъра по темата работи група от най-признатите международни експерти. Христов призова да се доверяваме именно на тях, а не на предшественика му на поста - Александър Николов, който действал "под диктата на Кирил Петков". „Едно е да си говорим за футбол, съвсем друго – за ядрена сигурност”, подчерта енергийният министър.

Той призовава всички експерти да се включат в дебата по казуса, защото в противен случай „нещата отиват към политическо говорене”.

Росен Христов прогнозира, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като стойността ѝ може да се задържи и през декември.

По думите му предложението за 2 тарифи за ток на битовите потребители е целяло да играе ролата на консервативен буфер в случай на рязък скок на цените на енергоносителите. От министерството обаче не очаквали, че въпросът ще се политизира толкова много.

В момента няма нужда от две тарифи. Ние стабилизирахме доставките на газ, мерките ни работят и заедно с европейските, имаме позитивно очакване. Ако ситуацията се задържи, парното също няма да поскъпва и няма смисъл. Предложението беше предвидено като буфер на цената на газа и тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме. Забелязахме, че дилемата се политизира, а ние сме техническо правителство и не са ни популистки предложенията. И тъй като проблемът придоби рязко политически характер, решихме, вместо да внасяме предложението, да поддържаме парламента с техническа експертиза, каза Христов.

#Росен Христов #АЕЦ Козлодуй

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »