Проф. Витанов избухна с нова порция култов коментар на войната в Украйна

Проф. Витанов избухна с нова порция култов коментар на войната в Украйна
A A+ A++ A

Проф. Николай Витанов даде кратка информация за войната за 21 октомври.

Ето какво написа математикът в профила си във Фейсбук:

Кратка информация за войната за 21 октомври 2022 г.

Следващата сводка ще е във вторник сутринта, защото имам да върша друга работа свързана със спазване на срокове.

Българската политика е пред очите ви. Нови избори или Франкенщайн, това съм прогнозирал отдавна. Кое смятам за по-вероятно ли? Ами вижте реда, в който ви ги казвам вариантите. У нас работата е стигнала дотам, че и един Франкенщайн е трудно да се съшие тъй, че конците му да изкарат до края на зимата.

Коментар за войната

С назначаването на Суровикин войната стана война на дроновете. Руснаците пуснаха масово производство на дроновете камикадзе „Ланцет“ и то почна да се вижда. Иранските дронове се оказаха прости, евтини и ефективни. Очаква се доставка на тежки ирански дронове камикадзе.

Не сте забравили какво съм написал, нали? Юрушите ще се смятат за приключили, когато се види как украинската армия ще се справи със заплахата от новите 30 руски дивизии.

Аз се придържам към Сун Дзъ – безумие да правиш юруш само на основата на числено превъзходство при техническо превъзходство на противника. Оставяш два корпуса кости на войничета на бойното поле. Има още да говорим по това.

Следват трите изречения

Изречение номер 1: Чакаме мегаюруша при Херсон и се питаме: с 10 дивизии Суровикин ще уплътни фронта – защо са му още 20?

Изречение номер 2: До възобновяването на подробните коментари остават 21 дни

Изречение номер 3: Долу цензурата. Да живее свободата на словото.

Така добре ли е? Хайде сега, коментирайте си. Аз един месец ще карам така.

Нататък по нашите си теми

Политологията –(Ден 34)

Днес за демократичния политически режим. Да видим какви трябва да са параметрите тук и какви са параметрите (в гнилата Дания де).

При демократичния режим се осъществява управлението на народа. Ах, тъй ли? Гледай ти! Кой го осъществява? Управляващата прослойка, която прокарва собствените си интереси през това управление. Ма как тъй? Уж, управление на народа, пък не се прокарват неговите интереси. Ами, тъй, демокрация. Той Чълчил е рекъл нещо за демокрацията, ама да не го цитираме, че току виж някой фактчекер стигнал до извода, че Чърчил такова нещо не е казвал, защото не го пише по независимите украински сайтове.

Тъй, какъв е механизмът на демократичния режим. Населението участва чрез избори (може и с референдуми ама те са недолюбван механизъм) и целта е да се легитимира властта на управляващата прослойка, която да прави каквото си иска за определен период от време (да речем 4 години). Още – решенията се приемат от мнозинството с отчитане на интересите на малцинството.

Като гледаме – решенията се приемат от управляващата прослойка без отчитане на нищо, малцинствата се противопоставят на мнозинството, за да се отслаби мнозинството. Нормално де – слабо мнозинство – няма кой да оспорва властта на управляващата прослойка.

Друга характеристика на демократичния политически режим– търпи гражданско общество с развита структура. Ама може да нацвъкаме фондации и организации, които да прокарват чужди интереси. На това в Щатите му казват чуждестранни агенти, а на други места – свидетелство за пълнокръвен демократичен политически режим. Но както вече знаем, едно е демократичен режим в империята, а друго – по колониите.

Следваща характеристика на демократичния режим – реално осъществяване на правовата държава. Само не мога да разбера – това, всички сме равни, ама някои са по-равни влиза ли в рамката на демократичния политически режим. Трябва да питам, че нещо не ми стига акъла съм да се сетя. Та питам ви, де.

Следваща характеристика – изборната и отчетност на местните органи на властта. Тука слава богу, не са се сетили още, че и местните органи на властта можем да гъткаме с вотове на доверие, че такава демократична каша ще настане, която няма да може да изсърбаме. И последно за днес – силовите структури – армия и полиция да се намират под демократичния контрол на обществото.

Това е лесно – слагаме генерали, които не смеят да се сетят, че демократичният режим е само един от възможните политически режими, държим армията слаба, а полицията корумпирана, че да не повредят фасадата на демократичния политически режим. Фасадата, де, фасадата, формата, демек, пък съдържанието какво е – видяхте, баят параметри имат да се настройват. Затуй демократични политически режими – колкото щеш по света и американският няма почва у нас.

Това за тези, дето все се опитват да го присаждат. Присаждат, те присаждат и излиза все Франкенщайн след Франкенщайн. И сме загубили 20 години, сега 30 години и после ще станат 40 загубени години. Правим каквото си можем, нали така. Да кажа накрая: не става само с начокване на Милтън Фридман, трябва и акъл. Но стига затова.

Така, следват мисли от флорентинския сумрак.

МНОГО ГОЛЕМИТЕ ПОЗНАВАЧИ (ден 85)

... Късметът е жена. Ако искате да я контролирате, трябва да се отнасяте твърдо към нея...

Макиавели, а? Ама я да помислим какво всъщност ни се казва. Мъжете с опит знаят, че пълен контрол над жена няма. Искате или не, не можете да я контролирате. Тук почваме да прозираме какво стои зад сентенцията. Свърши си работата, казва ни Макиавели и остави колкото се може по-малко поле за действие на късмета. Тогава и късметът може да свърши нещо полезно. Това е то твърдото отношение към късмета. Контролирайте го вие, ни казва Макиавели, за да не ви контролира той. То и с жените е така, но те, драги ми мъже са умни и в повечето случаи ни контролират, използвайки слабостите ни.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.


#проф. Николай Витанов #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници