Путин обяви военно положение в четирите окупирани от Русия области на Украйна

Путин обяви военно положение в четирите окупирани от Русия области на Украйна
Инстаграм
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин днес заяви, че въвежда военно положение в четирите окупирани от Русия региони на Украйна, за които Москва миналия месец заяви, че вече са нейна територия, съобщи Ройтерс.

По телевизията беше излъчено изказване на Путин на заседание на руския Съвет за сигурност. Президентът нареди на правителството да създаде специален координационен съвет под ръководството на премиера Михаил Мишустин, който да работи с регионите на Русия за увеличаване на военните усилия на Москва.

Путин посочи, че указът му „незабавно“ ще бъде изпратен на Съвета на федерацията за одобрение, а Държавната дума ще бъде информирана за решението му, цитира думите му ТАСС.

Пакетът от мерки, предприети близо осем месеца след началото на войната, бележи най-новата ескалация от страна на Путин, за да противодейства на поредица от поражения, нанесени на руските сили от украинската армия от началото на септември.

Публикуваният указ на Кремъл разпорежда "икономическа мобилизация" в осем региона, граничещи с Украйна, включително Крим, където Русия нахлу и го анексира през 2014 г. Документът въвежда ограничаване на движението към и от регионите.

Путин заяви, че предоставя допълнителни правомощия на ръководителите на всички над 80 региона на Русия, за да защитят критично важни съоръжения, да поддържат обществения ред и да увеличат производството в подкрепа на "специалната военна операция" на Москва.

Мерките бяха предприети в същия ден, в който назначените от Русия администратори в Херсон, един от четирите окупирани региона, съобщиха, че цивилното население ще напусне възможно най-скоро някои райони в очакване на предстоящо украинско нападение.

Путин заяви, че разпоредените от него стъпки ще увеличат стабилността на руската икономика и промишленост и ще стимулират производството в подкрепа на военните усилия.

"Работим по решаването на много сложни, мащабни задачи, за да осигурим надеждно бъдеще за Русия, бъдещето на нашия народ", каза той.

Източник: БТА

#Валдимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"