Митрофанова: В България политиците не мислят за кризата и за хората, а разиграват водевил с моята покана

Митрофанова: В България политиците не мислят за кризата и за хората, а разиграват водевил с моята покана
A A+ A++ A

„На 19 октомври ще се проведе първото заседание на 48-мото Народно събрание. Искам да пожелая на депутатите успех във всички области. Вярвам, че българският народ чака парламента и правителството, ако може да се формира, за да може да тушира ​​тежката социално-икономическа криза, която се развива в момента“, каза посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова в своя първи коментар след скандала с поканата й за откриването парламента. Тя даде интервю за руската информационна агенция ТАСС. Дипломатът коментира споровете на българските политици около поканата й за първата тържествена среща.

„Имаше обща резолюция на Европейския парламент с препоръка руските посланици да се изолират максимално от официални политически контакти. Но това е препоръка и затова всяка страна има право да вземе самостоятелно решение по тези въпроси. България, от моя гледна точка надхвърли плана, като повдигна темата в пресата, да покани ли Митрофанова на първото заседание на парламента или не, цяла история, която много напомня на водевил. Гледането на това беше много интересно, въпреки че беше достатъчно за Българското външно министерство просто да препоръча на парламента да не изпраща покани, защото дипломатите винаги идват само с покана. Това вероятно се дължи на желанието да се отклони общественото внимание от трудната, ако не и критична политическа и икономическа ситуация в България. През последните седмици не се чу нищо за дебата за приоритетите в работата на новия парламент, не видяхме публично търсене на допирни точки между партиите, всичко се говори някъде под килима, но се говори за посланиците на Русия и Беларус.

Говорейки за двустранните контакти, Митрофанова обърна внимание на почти пълното им блокиране. „Мисля, че в двустранните отношения през следващите месеци не ни очаква нищо, отношенията, както и в други европейски страни, са блокирани. За съжаление положителните отношения, натрупани в продължение на много години, са замразени, надявам се не заровени.”

„На икономическо ниво ситуацията е по-положителна, Русия остава на второ място сред търговските партньори на България, до голяма степен поради повишаването на цените на петрола и газа, но можем да говорим за определени тенденции. Не виждам големи и светли перспективи, но оставаме оптимисти“, подчерта още дипломатът.

#Елеонора Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »