Посланик Алехандро Поланко Мата: Моделът за развитие на Испанската инфраструктура може да бъде полезен пример за България #AmbassadorTalks

Посланик Алехандро Поланко Мата: Моделът за развитие на Испанската инфраструктура може да бъде полезен пример за България #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Колко дълбоко се отрази COVID-19 пандемията на отношенията между Испания и България? Какво могат да научат българските предприемачи от испанските си колеги? Има ли България силно изразен международен бранд според испанския посланик?

Отговорите на тези и други въпроси са включени в нашето интервю с Н.Пр. Алехандро Поланко Мата.

За нас е чест г-н Мата да бъде гост в рубриката ни #AmbassadorTalks в един много специален ден за испанския народ – Националния празник на Испания!

Разберете какви три неща очаква един испанец от своя бизнес партньор. И какво мисли посланикът за напредъка на България в технологичния сектор.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата държава?

Двустранните отношения между България и Испания в момента са отлични. Съществува много добър диалог на политическо ниво между двете администрации с акцент върху европейските въпроси свързани със сигурността и образованието. В този смисъл посещението на президента на Републиката в Мадрид тази година беше много важен тласък за нашите отношения и позволи осъществяването на преки контакти на най-високо ниво, които укрепват приятелството между двете страни.
По повод това посещение се проведе бизнес форум, на който бяха идентифицирани приоритетни области от общ интерес по икономически въпроси, включително области като отбрана, зелена икономика и транспорт, както пътен, така и железопътен.

Испания има дълга история в някои от тези области и може да бъде ориентир за българското развитие в тези сектори. В нашия случай енергийният микс има много важна тежест на зелените енергии както вятърна, така и слънчева, а Испания е една от най-големите страни в света в развитието на инфраструктурата и високоскоростния железопътен транспорт, като има най-голямата мрежа в Европа и втората в света, след Китай.

Испанските инвестиции в България се радваха на добри новини през изминалата година с включването на нови компании в металообработващия сектор като Gestamp или в IT сектора за управление. Всичко това допълва дългата традиция на испански компании, установени в България, които доставят на Балканския регион произведени продукти, които представляват експортен полюс за Европа от социално лишени региони като Рока, Керос или Атуса. Това създава една отлична комбинация от социална подкрепа и бизнес конкурентоспособност.

2. Какво подобрение на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Отношенията между Испания и България са изключително добри и плътни в политически, икономически и културен аспект.
От една страна, има важни сектори, в които притежаваме общи интереси, главно в областта на компетенциите на ЕС. Но в дългосрочен план и в бъдеще виждам все повече и повече потенциал за взаимоотношения в два сектора на двустранните отношения, които ще стават все по-важни - секторите на икономиката и образованието.

Наличието на Двустранно споразумение за сътрудничество в областта на образованието позволява разширяване в България на преподаването на испански като чужд език, над други по-традиционни езици в страната. Това не е изненада, тъй като върви ръка за ръка с нарастващия интерес към испанския език по света, което ни прави един от първите най-търсени езици за изучаване от чужденци. Не е без значение и фактът, че в Испания има важна българска общност, която познава нашата култура, нашия език, нашите обичаи и това значително улеснява отношенията.

Второ, потенциалът за растеж на двустранните икономически отношения е огромен. Испанските компании, установени в България, имат високо ниво на приемане и развитие на продуктивни инвестиции, изгодни и за двете страни. От друга страна, моделът на развитие на инфраструктурата на Испания, който в момента е един от най-добрите в Европа както по отношение на пътищата, така и в железопътния транспорт, може да бъде отличен модел за развитие на България.

Ние също сме страна с разнообразни географски региони и трудни терени, които успяхме да преодолеем, за да постигнем интеграция на териториите. Ето защо считам, че има значително място за подобрение в икономическия сектор.

3. Според Вас какво е мястото на България в съвременния свят?

България има доминираща роля в Източна Европа. Географското й разположение определя много ясни геостратегически параметри. Консолидирането на Балканите като регион на развитие и стабилност е от съществено значение за ЕС. От друга страна, България е една от външните граници на ЕС към Близкия изток. Така че, страната ви е много наясно с политическия и икономическия баланс, който изискват отношенията с извън общностните съседи.

Също така, България разполага с изключително способни и подготвени младежи в математическия и компютърния сектор, които в момента са стратегически ориентир за развитие. Сигурен съм, че напредъкът на страната в краткосрочен и средносрочен план в технологичния сектор ще се превърне в еталон за Европа.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от Вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Популяризирането на предимствата на България за испанските инвеститори е отговорност на българската администрация и на моя колега в Мадрид. Работя основно в популяризирането на испанските сравнителни предимства за българския пазар. Но не мога да остана безразличен към потенциала и предимствата, които тази страна предлага в момента за чуждестранни инвестиции.

Считам, че най-важните сравнителни предимства съответстват на членството на България в ЕС, което й дава рамка на стабилност и положителни макроикономически показатели, ниско ниво на разходите за труд в сравнение с други европейски страни и голям достъп до пространството на Общността, което допринася за близост до други региони, с много важно потенциално търсене на стоки и услуги. Към всичко може да се добави население, подготвено както технически, така и в своето призвание навън.

5. Смятате ли, че България може да подобри имиджа или репутацията си и ако да – бихте ли споделили идея или съвет?

В наши дни брандът е един от най-важните елементи за осигуряване на видимост и успех в популяризирането на една страна. Притежаването или липсата на бранд предполага, в някои области, съществуване или несъществуване на дадена държава. България, подобно на Испания, има силен бранд.

Ние работихме по ефективен начин чрез механизми на публичната дипломация, насърчаването на туризма, културното сътрудничество, спортните успехи и т.н. Резултатите не са случайни, трябва да работите и активно да популяризирате положителните аспекти на този бранд. Всъщност испанската администрация има институции, посветени на насърчаването на този имидж. Смятам, че това е полезна работа и дава положителни резултати и вероятно България също може да направи много неща в това отношение.

6. Кои ще бъдат трите най-важни събития за Посолството до края на тази година?

Да се ​​огранича до три събития от сега до края на годината изглежда малко недостатъчно. Все пак ще направя едно малко упражнение за самодисциплина.

За Националния празник, 12 октомври, сме планирали важен семинар за „Испания на Балканите“, който ще разработим съвместно с Института за Балканистика на тема „Среща с Балканите през погледа на журналисти, военни и дипломати“.

Също така, програмирахме важна изложба за фигурата на Нобеловия лауреат Рамон и Кахал на годишнината от неговото раждане, като откривател на невронните връзки, които, както знаете, са в основата на последващи изследвания за механизма на информацията и функционирането на нашия мозък, основни в съвременната медицина.

Също така във Варна ще представим изложбата за първото околосветско плаване на Магелан и Ел Кано, седмицата, посветена на испанското кино по Нова телевизия, предстоящото посещение на високопоставени служители от испанското МВнР с цел подготовка за испанското председателство на ЕС през 2023 г. и накрая планираме да отворим отново в края на годината в сградата на парламента една прекрасна изложба с гравюри на издания на фундаменталното произведение на испанската литература: Дон Кихот де ла Манча.

Това е само малка част от дейностите, които ще бъдат организирани, както правим през последните две години, в Българските градове с няколко възпоменателни изложби.

7. Доколко пандемията от COVID-19 е повлияла на двустранните отношения между България и Вашата страна?

Засегна ги много дълбоко. Много българи живеят и работят в Испания. За нас Българската общност е много важна и нейното съществуване оправдава увеличаването на нивото на полетите и комуникациите между двете страни. Пандемията предизвика дълбока промяна на тези комуникации, които все още се възстановяват.

От друга страна, през 2019 г. забелязахме много важен ръст на туризма и в двете посоки. За съжаление това развитие беше сериозно засегнато. Възстановяването, което беше обявено по-рано тази година, също беше изкривено от ефекта от войната в Украйна. Индикаторите обаче започват да са положителни и очакваме тенденцията на нарастване, отпреди пандемията, да се възстанови.

8. Какъв съвет бихте дали на българите, които искат да развиват бизнес с Ваши сънародници?

Испанците имат репутацията на хора от юга, които обичат да имат добро качество на живот. Но те също са сериозни и всеотдайни работници. Испанският предприемач цени искреността и конкретните цели на всеки бизнес. Цени доверието и личните отношения.

Ако ме попитате какво очаква един испанец от бизнес колега, бих казал компетентност, честност и доверие. Това са характеристики, валидни за много български предприемачи, както добре познават испанските инвеститори в страната, които са се установили в България от няколко години.

9. Разкажете ни за себе си - каква е била професионалната Ви дипломатическа кариера, от колко време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или дори ястия в България?

България не е първата ми позиция като посланик, назначаван съм в Алжир, Мавритания и Мали. В рамките на моето министерство може да се каже, че имам определена специализация в съседните на Испания страни в Северна Африка. Наслаждавал съм се и на дестинации като Мароко и Централна Европа, по-специално Австрия и Словения през 90-те, в период като сегашния, сложен и труден. Този външен компонент успях да завърша в моите дестинации в Испания с предпочитание към икономическите сектори като: генерален секретар на Съвета на фондацията Испания-САЩ, генерален директор на рибните ресурси в Министерството на земеделието или като генерален директор на външната служба в Министерството на външните работи.

Разнообразни дестинации, които ми позволиха да работя винаги в сектори и области от първостепенен интерес за нашата външна политика. България играе много обичана роля в този контекст и последните три години в тази страна бяха много приятни от всички гледни точки, особено в отношенията с хората, но и заради храната. Тъй като съм от галисийски произход, когато се кача на планината, никога не пропускам възможността да хапна хубава пъстърва и трябва да призная, че не отказвам хубава ракия.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Автентична, дълбока, привлекателна

Благодарим на Посланик Алехандро Поланко Мота и го поздравяваме, както и целия Испански народ, по случай Националният празник на Испания.

Алехандро Поланко Мата, роден на 28 ноември 1959 г. в Мадрид, започва дипломатическата си кариера през 1987 г. като директор на „Международни Финансови Агенции“, директор на „Международните Отношения Източна Европа“ и ръководител на сектор „Финансови Агенции“ в Генералната дирекция за „Международните Икономически Отношения“. По време на административната си кариера в Министерството на външните работи той също е назначен като помощник генерален директор по „Персонала“, генерален секретар на „Съвета на Фондация Испания/Съединените щати“ и генерален директор по „Международните Икономически Отношения.“ След назначението му като посланик в Мавритания той е назначен за генерален директор на „Рибните Ресурси и Аквакултурата“ в Министерството на околната среда, морските и провинциалните въпроси. Заемал е няколко дипломатически длъжности в Австрия, Словения и Мароко и е бил назначаван за посланик на Испания в Мавритания, Мали, Алжир и България.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #посланник #Дипломатите Говорят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »