Илиян Василев: За да работиш с ГЕРБ, трябва да амнистираш корупцията на Борисов

Илиян Василев: За да работиш с ГЕРБ, трябва да амнистираш корупцията на Борисов
Фейсбук
A A+ A++ A

Засилва се натиска върху ДБ, очевидно я смятат за слабото звено, за да подкрепи някаква форма на кабинет с ГЕРБ. В ДБ има хора, които се изживяват като ”професионални политици” и те са най-уязвими.

Намесиха и Румен Радев като фактор - от едната страна Възраждане, от другата Румен Радев като "плашило" - "харесва ли ви да ви управлява Радев?", което трябва да отведе ДБ до някаква форма на програмно разбирателство с ГЕРБ. Сори, но ГЕРБ може да си управлява както си поиска. Дори няма да говоря за "амнистията", защото именно амнистията от 1997 година опропасти прехода, защото зомбитата се върнаха на власт само след 4 години, а през цялото време торпилираха правителството на ОДС.

Това ли искате да се случи след няколко години - да възкръсне ГЕРБ и Борисов и пак да ви управляват да края на дните ви, като купуват и контролират избори по модела Орбан.

У нас имаме незавършен разговор за отговорността, за морал и грях, за престъпленията и наказанията, но не като някаква абсолютни червени линии, а като репери за бъдещото управление и за обществената вяра, че управлявани и управленци могат да съвместят ценностни на лично и обществено равнище. Нали за това хората не отиват да гласуват - защото са изолирани, отчуждени от логиката на управляващите.

За друго ми е думата - основният проблем на българската демокрация и нейните язви е нездравия и фундамент, защото отказваме като народ да решим проблемите за моралния и ценностния избор. Виждате простата агресивност на техния представител Добрев - само завършен наивник може да вярва, че с тези хора може да има някакво разбирателство.

За да работиш с ГЕРБ трябва да амнистираш корупцията на Борисов, на всички висши политици в ГЕРБ - проследете им личното богатство. Евтини апартаменти, имоти зад граница, всички са милионери. Проблемът не в амнистирането им, а в нагласите и инстинктите, които ще възпроизведат утре същите практики и изпратят същото послание към обществото - ние пак ще ви прецакаме.

Това с евроатлантизма е толкова елементарна въдица, че няма накъде. Дори с правителство на ГЕРБ, нищо не пречи да се правят тематични мнозинства - примерно за Украйна. Но в същото време ГЕРБ ще правят тематични мнозинства с ДПС и мафията и вие ще трябва дасе примирявате, защото не можете да промените природата на тези корумпирани типове, тоест ще трябва постоянно да ги амнистирате.

Зная как работи тази машина - нищо случайно не става, няма импровизации - ако видите в екрана някой, той е там за да отправи определено внушение. За това му дават екран.

Та да предупредя ДБ и нейните политици - изобщо не си помисляйте за флиртове с ГЕРБ, дори е спорно дали трябва да преговаряте с Плевнелиев или Паси. Ще катастрофирате.

Борисов никога не е бил искрен в отношенията си, нито партньор, той е хамелеон и вампир на политическа енергия. 12 години изпи кръвта на много свои последователи, на Реформаторския блок, на патриотичните формирования, сега пробута в Парламента Възраждане. Ще го направи всеки следващ път с всеки, когото приласкае. Нека този път бъдат неговите "естествени" съюзници.

И запомнете - щом ДПС и Пеевски са притихнали, значи го контролират. Как, досетете се? Знаят всичко за неговото богатство.

Илиян Василев, Facebook


#Илиян Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Мнения
Последно от Мнения

Всички новини от Мнения »