Ню Йорк таймс: Българин в САЩ опитал да спечели от износ на българско оръжие за Украйна

Ню Йорк таймс: Българин в САЩ опитал да спечели от износ на българско оръжие за Украйна
Google maps
A A+ A++ A

Българинът Мартин Златев от предградие на Сейнт Луис в САЩ е опитал неотдавна да продаде въоръжение и муниции, включително български, на украинската армия срещу 30 милиона долара. Договори и документи показват, че сделката е зависела от няколко нива от посредници и преминаване през седем държави. Освен това тя е разположена в "сива зона" на правото, създадена за заобикаляне правилата за оръжеен износ на другите държави.

Това пише "Ню Йорк таймс" в обширна статия, разказваща за бивш шофьор на луксозна лимузина и неговия бизнес партньор - Хедър Джорджиевски, остеопат, които с продажбата на ракети, гранатомети и муниции от САЩ, България и Босна и Херцеговина навлизат на апетитен международен пазар, оформил се от войната в Украйна.

Репортер е разговарял с 45-годишния Златев тази седмица пред дома му "в глуха уличка" и когато му показали документи за конкретни поръчки от неговата фирма, той казал, че не знае за какво му говорят.

46-годишната Джроджиевски потвърдила, че знае за сделката, но няма да я обсъжда. Ричард ел-Раси, адвокат на компанията на Златев, отговорил по-късно на "Ню Йорк таймс", че тя имала за цел "да уреди потенциални транзакции в отбранителната търговия с чуждестранни съюзнически държави" с одобрението на Държавния департамент.

Типичната комисиона на брокер в такава оръжейна търговия би трябвало да е над 2 милиона долара за двамата, пише "Дневник".

#износ на оръжие #оръжие #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"