Украйна благодари на България за твърдата и последователна подкрепа на страната

Украйна благодари на България за твърдата и последователна подкрепа на страната
стоп кадър/YouTube
A A+ A++ A

Министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков представи на брифинг пред медиите писмо от своя колега от Украйна, в което той благодари за подкрепата на страната ни.

„Позволете ми да изразя моята благодарност за твърдата и последователна подкрепа на Вашата страна за Украйна“, се посочва в писмото.

Министър Милков съобщи за писмото в отговор на въпрос от БТА за позицията на външно министерство по повод темата за приемане на Украйна в НАТО и приетата от девет президенти на страни от Централна и Източна Европа декларация по отношение на Украйна и нейното членство в НАТО, към която не се присъединиха България и други страни от региона.

„Аз лично не виждам някаква реална полза. Ние можем да я подкрепим тази декларацията, от което нищо нямаше да последва, защото тя не предполага ускорено приемане и, ако не я подкрепим, пак нищо няма да последва. Това е една политическа изявя на група държави“, посочи Милков.

Той допълни, че към момента, официално, молбата за членство на Украйна в НАТО не е разпространена в Северноатлантическия съвет, като тя ще бъде дебат на едни обсъждания, които тепърва предстоят.

Външният министър съобщи, че предстои среща на върха на НАТО, най-вероятно, този месец.

Той препоръча, по темата за Украйна и НАТО, да се следи стратегическата комуникацията на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, като добави, че българската позиция е в духа на това, което той говори. Министърът обясни, че в комуникацията на Столтенберг се казва, че всички решения относно подкрепата на Украйна и как това трябва да се случва, се взимат във формат от 30 държави.

„Северноатлантическият съвет трябва да взима тези решения на базата на сериозен анализ между 30-те държави“, добави Милков. По думите му подобна инициатива, като на деветте държави, е „малко рискован процес“ и посочи, че „единството на НАТО е главната ни сила“.


#Николай Милков #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »