Москва няма да поиска екстрадиция за хилядите избягали руснаци от чуждите правителства

Москва няма да поиска екстрадиция за хилядите избягали руснаци от чуждите правителства
A A+ A++ A

Руското министерство на отбраната съобщи днес, че няма поиска от чужди правителства екстрадиция за хилядите руски граждани, които напускат страната в опит да избегнат мобилизацията заради войната в Украйна, предаде Франс прес.

"В рамките на частичната мобилизация руското министерство на отбраната не е изпращало, не е подготвяло и няма да изпраща искания към Казахстан, Грузия и други държави, по отношение евентуално принудително връщане в Русия на руски граждани, които се намират на тяхна територия", се казва в съобщение на ведомството.

След обявяването на "частична" военна мобилизация на резервисти на 21 септември десетки хиляди руснаци в боеспособна възраст избягаха в чужбина, най-вече в бившите съветски републики от Централна Азия и Кавказкия регион.

Ако руски гражданин получи повиквателна и не се яви в съответния военен комисариат, той може теоретично да бъде смятан за дезертьор и да бъде вкаран в списъка с издирвани лица в Русия.

Цитиран от агенция Интерфакс, казахстанският министър на вътрешните работи Марат Ахметжанов заяви днес, че Астана ще се принуди да екстрадира руснаци, бягащи от мобилизацията само ако те са включени в официалния списък с издирвани лица в Русия, предаде БТА.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев, от своя страна, обеща закрила на мобилизираните руски граждани, избягали в страната, на фона на хладните отношения между Астана и Москва след началото на руската офанзива в Украйна.

#военна мобилизация #мобилизация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"