Военният министър: Няма промяна в степента на готовността на Българската армия

Военният министър: Няма промяна в степента на готовността на Българската армия
стоп кадър/бТВ - архив
A A+ A++ A

Няма промяна в нивото на готовността на Българската армия, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов и уточни, че след обявената частична мобилизация в Русия е засилено наблюдението в източната част на страната.

"Българската армия е в ежедневния си ритъм. Казах само, че е засилено наблюдението и разузнаването на източния фланг. Не е необходимо да се прави каквато и да е проверка, ние си изпълняваме нормалната ежедневна дейност. Да, мобилизацията носи риск със себе си за националната сигурност, но заплаха от пряко въвличане на България в конфликта засега няма. Това е което мога да кажа по отношение на процеса на мобилизация от руска страна."

Според министъра няма индикации да бъде свикван Съвета по сигурност към Министерския съвет.

Стоянов изрази очакване страната ни да подкрепи нови санкции срещу Русия.

"Страната ни винаги е следвала единната европейска позиция. Тя е твърде постоянна. Мисля, че и в този случай санкции ще бъдат подкрепени."

Към военното министерство няма отправени запитвания за българи с руски паспорти, които да подлежат на мобилизация, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

"Към Министерството на отбраната няма предоставена такава информация, още повече, че това е работа на Министерството на външните работи."

Преди ден руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация. А днес в част от окупираните от Москва части от Украйна започват референдуми за присъединяване към Русия.


 

#Димитър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »