Германия умишлено бави доставките на тежки оръжия за Украйна

Германия умишлено бави доставките на тежки оръжия за Украйна
A A+ A++ A

Германия умишлено забавя предоставянето на реална военна подкрепа на Украйна, тъй като германските власти все още се надяват да възобновят сътрудничеството с Русия, заяви полският външен министър Збигнев Рау. „Мащабът и темпото на подкрепата на Германия за Украйна показват признаци на умишлено отлагане, сякаш намерението е германо-руските отношения да пострадат възможно най-малко, независимо от изхода на тази война, също и за сметка на доверието в Германия в свободния свят“, каза той, цитиран от „Страна.ua“.

„В момента Германия се намира в незавидна позиция не само поради пълния провал на политиката й спрямо Русия и в по-широк план към цяла Източна Европа, но преди всичко заради краха на германския икономически модел, който се основаваше на за достъп до руски газ, внасян в Германия на намалени цени", подчерта още министърът.

Германия ще изпрати 50 бронирани машини "Динго" на Украйна, съобщи преди два дни министърката на отбраната Кристина Ламбрехт, отбелязвайки поредния обрат в позицията на правителството в Берлин само няколко дни след като заяви, че подобна стъпка е невъзможна.

"Окуражаващо е да видим успехите, които Украйна успя да постигне, особено през последните дни и с помощта на германски оръжия", заяви Ламбрехт на годишната конференция на германските въоръжени сили, Бундесвера, в Берлин.

Освен доставката на 50-те "Динго", министърът заяви, че Берлин ще изпрати и две реактивни установки за залпов огън "Марс", в допълнение към трите, които Германия изпрати по-рано.

Съобщението идва в момент, когато през последните дни германското правителство е подложено на нарастващи критики от страна на Украйна, САЩ и от местни политици, че не е увеличило доставките си на оръжие.

„Динго” е брониран автомобил, който Германия използва например по време на военната си мисия в Афганистан, за да осигури безопасното транспортиране на войските. От решаващо значение е, че това не е боен танк като „Леопард” или бойна машина на пехотата като „Мардер” - и двете по-тежки оръжия, които според германския канцлер Олаф Шолц Берлин би изпратил на Украйна само ако и други съюзници се съгласят да доставят такива танкове.

"Няма да има германски едностранни действия", заяви Шолц многократно.

Решението за доставка на "Динго" обаче повдига въпроси относно достоверността на аргументите на германското правителство, че не може да отдели нито една машина, защото те са необходими за поддържане на националната отбрана на самата Германия, както и за военния ѝ ангажимент в Мали. Ламбрехт също така обвини пестеливата бюджетна политика в областта на отбраната на предишните правителства, твърдейки, че много от превозните средства, които армията ѝ притежава на хартия, не са оперативни в действителност.

Източник: "Сега"

#войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »