Земеделци излизат на протестни шествия с техника в редица градове

Земеделци излизат на протестни шествия с техника в редица градове
A A+ A++ A

Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските кооперации в България организират протести днес в редица градове.

Недоволството им е продиктувано от липсата на ефективни действия от страна на държавата за защита на българското зърнопроизводство във връзка със засиления и, според тях, безконтролен внос на зърно от Украйна, както и от условията по т.нар. европейска "зелена сделка".

 

Земеделците заявяват и категоричната си позиция срещу добива на шистов газ в страната ни, информира БНР.

 

Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати.

 

Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

"Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре."

Недоволството на земеделците е продиктувано и от условията на "зелената сделка", която допълнително оскъпява тяхната продукция и по думите им е неприложима.

"Зелената сделка" трябва да бъде променена, има безумни неща, които са неизпълними към този момент."

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Началният час е 11.


 

#"Земеделие"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"