Ново междуведомствено звено правят ДАНС и прокуратурата заради вота

Ново междуведомствено звено правят ДАНС и прокуратурата заради вота
A A+ A++ A

Главният прокурор и председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ подписаха съвместна заповед, регламентираща действията на институциите по гарантиране на политическите права на гражданите, осигуряване на бърза и адекватна реакция на противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за Народно събрание. Това съобщиха от прокуратурата.

Създава се Национално междуведомствено звено, което ще координира дейността на двете институции за осигуряване на ефективно взаимодействие на институциите по време на предизборната кампания, в самия изборен ден и до официалното обявяване от ЦИК на окончателните резултати от изборите.  

От прокуратурата уточняват, че създаването на Национално междуведомствено звено е регламентирано в Изборния кодекс.

Създаването на Национално междуведомствено звено и съвместната дейност на институциите биха могли да гарантират упражняването на избирателните права на гражданите по установения от Конституцията и Изборния кодекс правов ред, посочват от прокуратурата.

В прокуратурата функционира и дежурно звено, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната.

#Държавна агенция "Национална сигурност" #предсрочни парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори