Мигрантските лагери у нас се претъпкаха

Мигрантските лагери у нас се претъпкаха
Кадър - temida.tv
A A+ A++ A

Всички центрове за бежанци в страната са препълнени с над 20%. „Пъстрогор“ е препълнен, както и бежанският лагер в Бусманци. Там при капацитет от 300 души, в момента настанените надхвърлят 420 души. Подобно натоварване не е имало от 2-3 години насам, предава БГНЕС. 

Бежанци се настаняват, включително в телевизионни зали, коридори, както и в помощни помещения. Мигрантите са предимно от Алжир, Мароко, Тунис и по-малко от Пакистан, Афганистан и Сирия. „Докарват ни по всяко време задържани мигранти на различни места в страната, почти всички са на възраст до 30 години и над 95% са мъже. Много рядко сред тях има хора, които знаят някакъв западен език. Част от тях говорят френски“, съобщават от един от бежанските лагери.

Служителите в центровете се оплакват от ограничен финансов ресурс и невъзможност да се поддържа съществуващата база. „За елементарни неща ни принуждават да пишем докладни и обяснения, и дори за части, които струват по 50 лева се чака с месеци за одобрение. А това означава, че когато това бъде одобрено, нуждаещата се машина или техника вече е напълно негодна за използване“, казаха още от центъра.

Вече има напрежение сред персонала, защото натоварването е денонощно, оплакаха се още от там.

Отчитайки условията на засилен миграционен натиск, дирекция „Миграция“ предприема организационни действия за експлоатация на половината от капацитета на Инфраструктурния район с мултифункционално предназначение (площадка) на територията на Специализирания дом за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ в Любимец, обяви в същото време МВР.

На нея са разположени оборудвани контейнери /фургони/ с общо 1232 места за настаняване. Охраната на обекта от затворен тип ще бъде обезпечена с командировани служители на МВР. При отпадане на необходимостта от ползването на площадката СДВНЧ-Любимец ще продължи да функционира с нормалния си капацитет от 660 места, уточняват от дирекцията.

Анализът от данните за състоянието на специалните домове за временно настаняване на чужденци /СДВНЧ/ сочи, че за първите осем месеца на 2022 г. броят на настанените чужди граждани е нараснал двойно в сравнение със същия период на миналата година.

Припомняме, че контейнерите бяха разположени на площадката през октомври 2021 г.. Основната им цел тогава бе да се осигури по-голяма площ и безопасност съгласно противоепидемичните мерки както за настанените, така и за персонала на дома.

Източник: "Сега"

#.мигранти #бежанските лагери #временни лагери #затворени лагери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай