Радев се срешна с координатора на САЩ за санкциите

Радев се срешна с координатора на САЩ за санкциите
Президентство
A A+ A++ A

Силна икономика, проспериращо общество и свободни медии могат да се градят само на върховенството на правото и това изисква борбата с корупцията да не е подвластна на политически или други съображения. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководителя на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ посланик Джим О‘Брайън, който е на посещение в България, съобщиха он прессекретариата на държавня глава.

 Държавният глава оцени високо подкрепата, която гражданското общество у нас получи по линия на Закона „Магнитски“ и подчерта необходимостта от реална политическа воля за извършване на реформа в системата на правосъдието. Такава реформа ще създаде качествено нова бизнес среда в България, условия за привличането на стратегически инвестиции и преди всичко ще укрепи държавността, посочи Румен Радев.

Президентът открои и усилията на двете служебни правителства през изминалата година за увеличаване на прозрачността в работата на изпълнителната власт. Българското общество очаква от прокуратурата конкретни действия по внесените от служебните правителства през м.г. редица сигнали за извършени нарушения в управлението, което е задължително условие за връщането на доверието в институциите, подчерта още президентът.

Провеждането на честни парламентарни избори, разработването на законодателната рамка, необходима за прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост, процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Шенген, както и енергийната диверсификация, също бяха сред акцентите на срещата. 


 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »