Посланикът на Украйна се надява да дадем старото си оръжие на страната му

Посланикът на Украйна се надява да дадем старото си оръжие на страната му
стоп кадър, НОВА
A A+ A++ A

България трябва бъде по-решителна и да действа в синхрон с цяла Европа и евроатлантическия свят по отношение на войната в Украйна. Това заяви в ексклузивно интервю за НОВА посланикът на Украйна у нас Н. Пр. Виталий Москаленко.

“Най-важното все пак е, че София поддържа Киев в неговата справедлива борба за свобода и независимост и за отстояване на общочовешки и европейски принципи. България е на страната на правдата, поддържайки санкциите срещу Русия”, коментира още посланикът. И изрази надежда, че страната ни ще достави старо съветско оръжие на Украйна .”Би трябвало България да даде оръжие на Украйна, което да бъде използвано в борбата за независимост. За сметка на това българската армия трябва да бъде превъоръжавана със съвременни натовски оръжия”, поясни той.

Дипломатът предупреди, че офанзивата срещу Украйна влияе на цяла Европа. 

Москаленко цитира президента Зеленски и категорично каза, че мирни преговори с Русия са възможни, само ако руските войски се изтеглят от украинска територия - включително от Крим и Донбас. Според посланикът е невъзможно “замразяване” или отлагане на войната във времето, защото “това ще бъде една почивка за тях за прегрупиране на сили и продължаване на захватническите и империалистически действия”. 

Той призова Европа да осъзнае, че “рискове от ядрена заплаха съществуват”. “Как може подобна заплаха да е блъф, след като руските войски завзеха Запорожката АЕЦ и обстрелват градове от нея”, каза Москаленко и допълни: “Освен това, те обстрелват и самата централа и после обвиняват украинските сили”. 

Той отрече Украйна да се откаже от свои територии, за да има спокойствие в Европа.

Москаленко коментира и атентата, при който загина дъщерята на руския обществен деец Александър Дугин - Даря. "В стила на Путин е да обвини Украйна за убийството на Даря Дугина", заяви Москаленко. 


 


 

#Виталий Москаленко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай