Заплашили Мая Манолова да си затваря устата за газовите далавери

Заплашили Мая Манолова да си затваря устата за газовите далавери
Изправи се
A A+ A++ A

Вчера получих заплашително предупреждение да спра да говоря за газовите далавери, осъществени през посредници. Съобщението, предадено ми през познати, беше да спрем да правим разкрития по темата. Казвам на всички, които се изкушават да ни затварят устата, че това няма как да стане.

Това се зарече пред журналисти, лидерът на „Изправи се България“ Мая Манолова по време на протестна акция на активисти от партията пред сградата на „Булгаргаз“ в София под надслов: „Залепи фактура за скъп газ пред Булгаргаз“.

„За разлика от бившия зам.-министър на земеделието на Продължаваме промяната Иван Христанов, ние няма да искаме охрана и няма да ревем. И по-страшни са ни плашили. Ще продължим да казваме истината и да разобличаваме далаверите с газа, които ощетяват гражданите и бизнеса“, допълни тя.

На сградата на „Булгаргаз“ в София активистите залепиха платените от дружеството фактури на посредници за доставка на газ, който е по-скъп с 50 – 60 лева, от този, който бихме получавали по договора с „Газпром“ и газов хъб „Балкан“.

„Като направим съпоставка, от 27 април, до 4 август т.г. и ги сравним с цените на газовата борса, щетата за българските граждани и бизнеса е между 330 млн. лв. и 360 млн. лв.“, разкри Манолова пред журналисти.

„Залепям фактура с любимия посредник на „Булгаргаз“ в лицето на фирма „Мед“. Да не забравяме, че шефът на „Булгаргаз“ е работил преди това 7 години в същата фирма и според нас това е конфликт на интереси. Но и останалите посредници са предлагали значително по-скъп газ от този на газовата борса. Лепим фактурите на стената на срама, защото дружеството е бръкнало дълбоко в джоба не само на 140 000 домакинства, които се отопляват на газ, но на всички български граждани, както и на 30 000 фирми, които работят с газ. Високите му цени повличат след себе си всички енергоносители“, категорична беше Мая Манолова.

Тя даде за пример дървата, които вече са над 200 лева на кубик и въпреки това не са налични. Рефлексията, според нея, се отразява директно върху цените на храните, на торовете, а от там и на земеделската продукция.

„Чака ни студена и гладна зима. Една от причините за изключително високата инфлация у нас е скъпия газ. Ръководството на „Булгаргаз“ не се притеснява от тези договори и продължава да си ги сключва. Вместо да извади цялата истина за оскъпяването на доставките, служебното правителство наля още 800 милиона лева в дружеството. Вероятно с тях, ще се заметат следите от газовите далавери“, аргументира се Мая Манолова.


 

#Мая Манолова #"Булгаргаз"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »