Военният министър: Против съм да даваме тежко оръжие на Украйна

Военният министър: Против съм да даваме тежко оръжие на Украйна
кадър - бТВ
A A+ A++ A

Лично аз съм против да даваме тежко въоръжение от българската армия на Украйна. Това обяви в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви служебният военен министър Димитър Стоянов, цитиран от "Сега". Имам предвид МиГ-29, Су-25, зенитно-ракетни комплекси, ние нямаме достатъчно, за да гарантиране националната си сигурност, че да предоставяме това оръжие на Украйна, каза още той.

Други държави обаче, като например Полша, Словакия, Румъния декларираха, че дават много от съветската си техника на Киев, като за сметка на това получиха модерна западна техника, включително и ракетни комплекси. В България обаче всички политици и висши военни, очевидно и Стоянов, са против подобен подход и постоянно повтарят, че тежкото ни оръжие, което е на 40-50 години, е жизнено необходимо.

Стоянов припомни, че има решение на Народното събрание за оказване на военна помощ за Украйна и веднага след това даде да се разбере, че това може да е само ремонт на техника. Нашите военноремонтни заводи са готови и ако има заявка, да извършат ремонт на украинска техника, обяви Стоянов. От думите му стана ясно, че месеци след решението на НС не е ремонтиран и един украински танк дори, и че нищо от заложеното как щели да се ремонтирант поне 80 машини не е осъществено.

За разлика от бившия служебен премиер и бивш военен министър Стефан Янев, който е и негов стар колега и приятел от Президентството, Стоянов призна случващото се в Украйна за пълномащабна война. Той натърти и че потенциал има и в конфликта Сърбия и Косово, и че на фона на тези събития трябва българската армия да е в готовност и да се модернизира бързо.

 

#Димитър Стоянов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"