Министър Шишков смени шефа на АПИ: Има съмнение, че са междинна структура

Министър Шишков смени шефа на АПИ: Има съмнение, че са междинна структура
Facebook/Новините на NOVA
A A+ A++ A

Служебният министър Иван Шишков е назначил нов председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" - Иво Иванов, съобщиха от регионалното министерство. От поста му е отстранен назначеният от Гроздан Караджов Тодор Василев.  

По-късно, след среща с представители на Националното сдружение на общините, Шишков коментира рокадата пред медии.

"С цялостното си поведение и с цялата си работа, която са правили, у мен остава съменение, че не са изцяло от страната на възложителя, а са една междинна структура. Затова сменихме ръководството на АПИ", каза той, цитиран от НОВА.

И уточни, че под "възложител" разбира държавата. „Моето наблюдение е – даже преди да бъда министър на регионалното развитие - в това отношение между възложителя - държавата, и изпълнителя - строителните фирми - че част от структурите на МРРБ са се опитвали да бъдат структури между възложителя и изпълнителя", каза Шишков. 

Министърът посочи като проблемни поръчките по ЗОП за зимно почистване на пътищата.

„В първия ми работен ден поисках от колегите от АПИ да започнат да правят поръчки по ЗОП за зимно почистване, тъй като зимното почистване беше изключително игнорирано в цялата тази обстановка. Всички очакваха, че НС ще отмени крайния срок 30 септември и ще даде възможност да се удължат въпросните договори за текущи и основни ремонти и да влезне зимното почистване към тях", обясни Шишков.

Той каза, че е бил информиран от колегите си от АПИ, че се готвят поръчки за следващите 3 години. "Те са били готвени, забележете, не от зимата, а от пролетта. Тоест от ръководството на АПИ към този момент изобщо не ги е интересувало зимното почистване. Най-вероятно са считали, че държавата ще бъде принудена да продължи договорите".

"Най-вероятно в понеделник ще бъдем готови и тези поръчки по зимно почистване ще бъдат обявени", допусна министът, а за вече пуснатите поръчки каза: "Това, което са публикували, аз ще поискам от новото ръководството на АПИ да бъдат разгледани тези поръчки, защото аз не съм  давал съгласие да бъдат пуснати". 

Става дума за прогнозна сума за следващите 3 години от 2,4 милиарда, поясни Шишков. "Само за себе си няма проблем. Проблемът може да възникне от условията на договорите, които искам новото ръководство да провери". Той е категоричен, че договорите за зимно почистване ще бъдат само за зимно почистване с отделна поръчка по ЗОП.

Извън темата АПИ стана ясно, че се очаква до десетина дни да има решение по въпроса с методиката за индексацията на цените в строителството. Тя трябва да бъде одобрена от Министерския съвет. Ако има корекции в нея, те следва да бъдат съобразени с вече влезлите в сила последни промени в Закона за обществените поръчки. 

Разговорът с Националното сдружение на общините за финансирането им Шишков определи като много ползотворен. “Общините предлагат финансирането да бъде спрямо големината на общините и броя на жителите, така че ние ще го приемем. До вторник те се ангажираха да внесат конкретно предложение”, обяви служебният министър.


 

#Агенция "Пътна инфраструктура"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »