Дипломатическата война между България и Русия е в нова фаза

Дипломатическата война между България и Русия е в нова фаза
стоп кадър, НОВА
A A+ A++ A

Дипломатическата война между България и Русия е в нова фаза. Руската федерация обяви 14 български дипломати и техните сътрудници за персона нон грата. 

Мярката е ответна, след като преди месец бившият министър-председател Кирил Петков обяви безпрецедентното решение на кабинета да изгони 34 дипломати и 36 техни сътрудници заедно със семействата им заради данни, че "работят срещу интересите на България".  

"Странно е, че това решение на Руската Федерация дойде в първия ден на новия служебен кабинет, който е приятелски настроен към Русия”, каза бившия посланик на България в Русия и политически и енергиен експерт - Илиян Василев, в ефира на "Събуди се”. "Доколкото разбирам от посланик Митрофанова, те искат да приключат с тази история и да започнат "на чисто”, допълни той. 

Чрез тези свои действия Руската Федерация показва имперското си поведение, смята още Василев.

Българските дипломати имат 120 часа, за да се върнат обратно в България. "Това е относително прилично време”, смята бившият посланик. По думите му първите пострадали ще са руските туристи, които няма да имат възможност да получат визи, за да пътуват към България.

В свое интервю посланик Елеонора Митрофанова каза, че се надява бъдещото правителство да е по-прагматично и че на страната ни ще се наложи да взима по-прагматични решения относно икономиката. "Тя надценята значението на думите и нещата, които може да свърши тук. Очевдино посланието й е да реактивираме договора с "Газпром”, каза Василев. Според него докато Русия е във война доставките на газ не могат да бъдат сигурни, дори и да се възстановят договорните отношения между двете страни.

#Илиян Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"