Александър Николов: Газ има, Радев се доверява на некомпетентни и неморални лица

Александър Николов: Газ има, Радев се доверява на некомпетентни и неморални лица
A A+ A++ A

Бившият енергиен министър Александър Николов отрече твърденията на служебния кабинет за драматична ситуация и недостиг на газ. И призова президентът Румен Радев да не се доверява на кора с нисък експертен потенциал и още по-нисък морал Пред Нова ТВ той заяви, че не е вярно, че няма подписан договор.

"Не е вярно, че няма договор - има подписан рамков договор с ангажираща оферта за 7 танкера с определена компания. Въпросът е защо, след като са работили денонощно, за да се запознаят с документацията, не са предприели нищо за финализиране на договора", заяви той.

Николов обясни, че има осигурен слот за разтоварване на първото карго през октомври, но служебният министър трябва да разпореди окончателното подписване на документите. Търговете за слотовете за следващите доставки още не са обявени и няма как да са резервирани.

Николов опроверга и твърдението на наследника си Росен Христов, че дори да бъдат доставени всички танкери, природният газ пак няма да е достатъчен за задоволяване на търсенето у нас.

"Нужни са 100 000 мегават часа. Азерският газ е 30 000, карго доставките - още 30 000, от Чирен могат да се вземат 15 000, останалите "Булгаргаз" може да осигури без проблем", заяви той.

Според него президентът Румен Радев се доверява на хора с нисък експертен капацитет и още по-нисък морал.

Има ангажираща оферта от компанията "Шение" за доставката на седем карга втечнен газ, каза още Николов. Той обаче поясни, че е право на платеца и получателя дали да я приеме или не.

И за трите танкера, които може да дойдат до края на годината, има ангажимент, докато за останалите четири има написан механизъм, уточни Николов. Той обясни разликата между ангажираща и неангажираща оферта.

"Когато аз получавам природния газ и офертата отсреща е ангажираща, мое решение е дали да го получа", поясни той.

Още при предаването на данните от страна на бившия енергиен министър е казано, че има слот за първото карго. За първото карго е взето решение, защото е скоро във времето, коментира Николов. То е за доставка през октомври. Този слот е осигурен. Но въпреки че цялата документация е в "Булгаргаз" и "Български енергиен холдинг", това решение още не е прието, обърна внимание Николов.

За второто и третото карго търговете не са обявени на терминала за втечнен газ на гръцкия остров Ревитуса, коментира бившият енергиен министър. Николов изтъкна, че от предишното правителство не са искали да задължават служебното правителство с разходи и конкретно решение, при положение че има гъвкав пазар и заради високите цени в момента.

Търговете за капацитет на Ревитуса предстоят. Решенията, които трябва да се вземат при по-добра ценова оферта до 18 август, са също отворени към момента, коментира още бившият министър на енергетиката. Освен това терминалът на гръцкия остров Ревитуса скоро ще увеличи капацитета си. България, ако реши, ще получи всичките седем карга с втечнен газ, изтъкна Николов.

Ако интерконекторът Гърция-България влезе в експлоатация на 1 октомври, цената на природния газ в България може да се понижи драстично, отбеляза Александър Николов. За да се случи това нещо, трябва документалната процедура да е извървяна. Ако обаче това не стане, България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск е, че количествата газ от договорените карга, които могат да постъпят в страната ни (трите до края на годината и останалите четири през 2023 г.), няма да могат да преминат през алтернативното трасе Кулата-Сидирокастро, защото оттам ще трябва да има отново азерски газ. Това ще направи зимата изключително тежка с много високи цени на природния газ, предупреди Александър Николов.

Късно снощи от пресцентъра на „Продължаваме промяната” разпространиха позиция, в която обявиха за неверни твърденията за състоянието на енергетиката, разпространени от новото служебно правителство. В съобщението се посочва, че правителството на Кирил Петков е договорило нови количества втечнен газ на цени с около 30 долара по-ниски от европейските.

#Александър Николов #"Булгаргаз" #. Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »