Гълъб Донев: Ситуацията с газа е критична, създаваме спец щаб

Гълъб Донев: Ситуацията с газа е критична, създаваме спец щаб
A A+ A++ A

Ситуацията с природния газ и неговото доставяне до края на годината в страната е сериозна и дори критична.

Това каза днес на специален брифинг новият служебен министър на енергетиката Росен Христов. Заедно с него пред медиите се появи и премиерът Гълъб Донев. 

Сред първите мерки, които новият кабинет взима е създаването на щаб, който трябва да направи стратегия за овладяване на високите цени в сектора и да гарантира доставките до страната ни. Щабът - незнайно защо - ще се оглави от вицепремиера по икономическите въпроси Христо Алексиев. В него влизат още и министърът на енергетиката, представителите на други министерства, ДАНС, КЕВР и представители на работодателите и синдикатите. 

Групата ще бъде под директния контрол на Гълъб Донев. Самият премиер определи ситуацията в енергетиката като "хаос и разруха".

И още - според новия министър, обявените 7 танкера с втечнен газ от САЩ, не са договорени, а само на ниво оферта. Това може да се случи чрез закупуване през трети страни на свободни слотове, което ще оскъпи доставяния газ, отбеляза Христов.

По думите му има подсигурени количества до края на септември, но те са крайно недостатъчни да задоволят потреблението до края на годината.

"Прословутите договорени седем танкера всъщност не са договорени, а в момента сме на ниво оферта, която включва доставка на три танкера тази година и опция за доставка на останалите четири следващата година", заяви Христов.

Освен това, правителството подготвя и конкретни действия за доставка: 

"Подготвяме търг за втечнен газ, който да задоволи нуждите на страната поне частично до края на годината. Търсим и начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и за преговори за снижаване на цената в микса", каза още министърът. 

От целия брифинг на новата власт, впечатление направи, че нито един път не бе споменато името на руската компания "Газпром", с която "Булгаргаз" има дългосрочен договор и която в нарушение на договора спря доставките до страната ни, заради отказа на бившите управляващи да изпълнят ултиматума за промяна на начина на плащане. 

#Гълъб Донев #"Булгаргаз"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"