Путин: В ядрена война няма да има победители

Путин: В ядрена война няма да има победители
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви, че в една ядрена война не може да има победители и че такава война не бива да се започва. Той направи този коментар в писмо до участниците в конференция, посветена на Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), повече от пет месеца след началото на войната му в Украйна, съобщи „Ройтерс“.

Ние изхождаме от факта, че в една ядрена война не може да има победители и тя никога не трябва да бъде разпалвана. Обявяваме се за равна и неделима сигурност за всички членове на световната общност“, заяви той.

Международната загриженост относно риска от ядрена конфронтация се засили, след като Русия нахлу в Украйна на 24 февруари. В речта си по това време Путин посочи остро ядрения арсенал на Русия и предупреди външните сили срещу всякакви опити за намеса. „Който се опита да ни попречи... трябва да знае, че отговорът на Русия ще бъде незабавен. И ще ви доведе до такива последствия, с каквито никога не сте се сблъсквали в историята си, каза тогава той. Дни по-късно той нареди ядрените сили на Русия да бъдат приведени в състояние на повишена готовност.

Войната в Украйна повиши геополитическото напрежение до нива, невиждани от Кубинската ракетна криза през 1962 г. „Перспективата за ядрен конфликт, която някога беше немислима, сега отново е възможна, заяви през март генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Политици както в Русия, така и в Съединените щати публично говорят за риска от Трета световна война. Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заяви през април, че предвид неуспехите, които Русия е претърпяла в Украйна, „никой от нас не може да приема с лека ръка заплахата, която представлява потенциалното прибягване до тактически ядрени оръжия или ядрени оръжия с ниска мощност“.

Русия, чиято военна доктрина позволява използването на ядрени оръжия в случай на екзистенциална заплаха за руската държава, обвини Запада, че води „марионетна война“ срещу нея, като въоръжава Украйна и налага санкции на Москва, пише БГНЕС.

#Владимир Путин #ядрена война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »