Москва ще сгреши, ако закрие посолството си у нас, смята Мартин Райков

Москва ще сгреши, ако закрие посолството си у нас, смята Мартин Райков
A A+ A++ A

"Закриването на руското посолство в София би било грешка на Москва. ... Не виждам и реален повод за това. Става дума за един неприятен случай на обявяване на персона нон грата на група руски дипломати в България, поради това, че съответни наши структури са установили несвойствена тяхна дейност".

Това заяви пред БНР дипломатът Марин Райков, бивш служебен премиер и външен министър на България, в момента посланик на страната в Обединеното кралство. 

"Искрено се надявам, че няма да се стигне до ескалация. В такава ситуация е важно да бъдат запазени дипломатическите канали за комуникация, защото трябва да мислим и за българските и руските граждани, които очакват съдействие и обслужване на дипломатическите ни мисии", добави той. 

Марин Райков уточни, че последици за двустранните отношения може да има, но ако едната от двете страни прояви воля за ескалация: "Със сигурност България няма да прояви воля за ескалация".

Според него деескалацията на напрежението е единственият полезен ход и подчерта:

"Българската позиция по отношение на непровокираната руска агресия срещу Украйна е изразяване нееднократно. Руската федерация може да създаде предпоставки за подобряване на отношенията си не само с България, но и с всяка друга страна от НАТО , като се върне към принципите на международното право и ревизира досегашното си крайно неприемливо поведение".

По думите на дипломата има две линии на преценка, когато става дума за изгонването на дипломати и за съкращаване на броя на служителите на посолството на Руската федерация, не трябва да се смесват:

"Министърът на външните работи е представила докладна с цел постигане на паритет на бройките на служителите в мисиите на двете страни. Инициативата за обявяване на персона нон грата е съвсем отделно".

Посланик Райков не се съгласи с тезата, изказана от бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, че има "опити на Лондон и Вашингтон да се намали присъствието на руснаци в дипломатическите мисии в Европа".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"