В Азия са 6 от 10-те най-скъпи за живот градове в света - вижте класацията

В Азия са 6 от 10-те най-скъпи за живот градове в света - вижте класацията
A A+ A++ A

Глобалната компания за мобилност ECA International публикува своя годишен списък на най-скъпите градове в света за живеене. Начело отново се оказва Хонконг. Компанията съставя списъка въз основа на няколко фактора, включително средната цена на основни продукти за домакинството като мляко и олио, наем, комунални услуги, обществен транспорт и силата на местната валута.
Това е трета поредна година, в която Хонконг се оказва най-скъпият град в света в индекса на ECA. Индексът се фокусира специално върху чуждестранни работници и експати в техните класации.

Азия държи палмата

Няма да е преувеличено да наречем Азия най-скъпият континент, като пет града - Хонконг, Токио, Шанхай, Гуанджоу и Сеул - попадат в топ 10.

Някои регулатори включват Близкия изток в Азия. В този случай Тел Авив – който е на шесто място – също се зачита в общия брой на градовете в Азия и дава на континента шест от 10 места.

Азия също претендира за честта да бъде дом на най-бързо издигащия се град в общия списък. Става дума за Коломбо - главният мегаполис на Шри Ланка, който скочи с 23 места от 162 на 149.

Лий Куейн, регионален директор на ECA за Азия, обясни причините за нарастващото присъствие на континентален Китай в индекса.

"По-голямата част от градовете в континенталната част на Китай в нашата класация имат по-високи нива на инфлация, отколкото сме свикнали да виждаме, но те все още обикновено са по-ниски, отколкото другаде в Азия", казва Куейн в изявление пред CNN. "Следователно основната причина за покачването им в класацията е продължаващата сила на китайския юан спрямо други основни валути."

Надолу в списъка

Но кои градове са се класирали по-ниско в сравнение с предходните години?

Париж, който в миналото е бил начело в списъка на ЕСП, изпадна от топ 30. Мадрид, Рим и Брюксел също паднаха.

"Почти всеки голям град в еврозоната отбелязва спад в класацията тази година, тъй като еврото се представи по-зле през последните 12 месеца от щатския долар и британския паунд", обяснява Куейн.

Външни фактори, като политиката и международните конфликти, също могат да играят роля. Нахлуването на Русия в Украйна и съпътстващите санкции, наложени от много страни, означават, че Москва е на 62-ро място, а Санкт Петербург - на 147-о.

Най-скъпият град в Европа е Женева, Швейцария, която е на трето място след Хонг Конг и Ню Йорк. Швейцария използва швейцарския франк вместо еврото.

Пандемията на коронавирус, разбира се, изигра роля в глобалните вериги за доставки и други икономически фактори.

Други класации

ECA International не е единствената компания, която класира градовете в света въз основа на икономиката.

Базираното в Лондон Economist Intelligence Unit (EIU) публикува своя индекс на световните разходи за живот всеки декември. През 2021 г. Тел Авив взе наградата за най-скъп град за живеене, като Париж и Сингапур се изравниха на второ място.

Хонконг беше на пето място, зад Цюрих. През 2020 г. Хонконг, Цюрих и Париж споделят наименованието номер едно.
И двата списъка използват цените на ежедневните артикули като хранителни стоки и гориво, за да определят тяхното класиране. Въпреки това, EIU обвързва своите цифри с щатския долар, така че икономиките, които правят същото – като Хонконг, например – е по-вероятно да се класират високо.

Така или иначе, независимо от реда, в който градовете са изброени в различни индекси, е ясно, че азиатските, европейските и северноамериканските градове са много по-скъпи за живеене от тези в Африка и Южна Америка.

Най-скъпите градове в света
1. Хонг Конг
2. Ню Йорк
3. Женева
4. Лондон
5. Токио
6. Тел Авив
7. Цюрих
8. Шанхай
9. Гуанджоу
10. Сеул

#Хонконг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »