Военни експерти: Лавров се опита да налучка слабата страна на Балканите! Петков може да достави оръжие с финт

Военни експерти: Лавров се опита да налучка слабата страна на Балканите! Петков може да достави оръжие с финт
A A+ A++ A

Това е провокация. Иска да се покаже, че натискайки отделно взети страни, относително слаби според руснаците, ще покажат, че санкциите не работят и има разцепление.

Това заяви относно отказа от страна на България руският външен министър Сергей Лавров да прелети над България военният експерт Велизар Шаламанов в ефира на БНТ.

"Лавров е знаел, че все някоя страна ще откаже да прелети над нея. Искал е да види каква е степента на готовност да се реагира на санкциите. Това е проверка и на лоялността на самата Сърбия. Тя опита да посредничи, но не особено настойчиво. Тя в момента е под натиск и от Русия и от ЕС и НАТО", коментира другият гост в студиото - журналистът Валерий Тодоров.

"Тази крайна лоялност към Русия започва да прилича на политическо самоубийство", смята той.

"Лавров леко пресилва нещата. Това, което направи Рогозин е крайна стъпка, която говори за неуравновесеност на политик от такъв ранг", добави Тодоров.

ѝТова не е първата изява от подобен тип на господин Рогозин. Това е проблем на управлението в Москва, което няма необходимата зрялост да контролира висши чиновници", смята той и добави: "Ако Руската федерация иска да покаже сериозност, трябва да го отстрани от „Роскосмос“."

Според Тодоров ходът на Рогозин е обърнат по-скоро към вътрешната публика. „Той защитава позицията, която заема, защото към него има достатъчно критики и призиви от оставка“, каза той.

Шаламанов смята, че в последните години рекламата на руското оръжие е смазваща, особено в България. „Това обаче не е реалност, а основно реклама“, смята той.

Според Тодоров Русия има превъзходство пред Украйна откъм въоръжение и техника.

„Няма решение на българския парламент, че България няма да предоставя оръжие на Украйна. Те решиха друго последния път. Това обаче трябва да е решение на правителството, което ако има финансови измерения, трябва ратификация на парламента, ако не, правителството само решава.

Трябва да се реши дали да се даде техника. Може да решим да дадем, но при условие, че ако дадем старото си оборудване, ще получим от съюзниците нови по-модерни машини“, каза Шаламанов.

Според Тодоров може да бъдем принудени да доставим оръжие. „Теорията че Русия се изтощава, вече стои и обратно – изтощава се Украйна, а Европа, а и световната икономика. Основният въпрос е може ли една или две държави да употребят сила, за да наложат свое виждане за устройството на света“, каза той.

По думите му въпросът дали да предоставим оръжие на Украйна трябва да се реши с политически консенсус и да е много добре уговорен.

#Сергей Лавров #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »