ЕС затяга санкциите срещу Иран

ЕС затяга санкциите срещу Иран
Снимка: ЕПА/БГНЕС,а рхив
A A+ A++ A

Посланиците на държавите-членки на Европейски Съюз се споразумяха за значително засилване на санкциите срещу Иран, насочено специално към финансовите транзакции с иранските банки, забраната на вноса на газ и на търговията, съобщиха дипломати.

Новият пакет от санкции, който според европейски дипломат е част от „много строго цяло", ще бъде одобрен в понеделник от външните министри на държавите-членки, информираха Афп И БГНЕС.

„ЕС ще реши за първи път да удари телекомуникационния сектор", по-специално компаниите от този сектор, подозирани, че подкрепят финансово режима, уточни дипломатически източник.

Всички финансови транзакции между европейските и иранските банки ще бъдат подложени на принципна забрана отвъд определен „сравнително нисък" праг, допълни източникът.

Все пак в някои случаи на плащане на разрешени търговски транзакции като купуване на храни, на медицинско оборудване или на техника за хуманитарни цели. ще бъде възможно да се иска разрешение.

Освен това вносът на ирански газ също ще бъде забранен, мярка, която ще засегне малък обем, но ще се добави към забраната на вноса на ирански петрол, която влезе в сила през юли.

Износът към Иран на материали, които могат да се използват в иранската ядрена програма и програмата за балистични ракети, като графит или алуминий, също ще бъде забранен.

Предвидени са и други мерки като забрана за регистрирането на ирански кораби и замразяването на авоарите на тридесетина нови компании, главно в банковата сфера и петролния сектор.

#ЕС #Европейски съюз #санкции #Иран #банки #транзакции #петрол #страни-членки #посланици #дипломати #газ #търговия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"