Шефът на Роскосмос заплаши: НАТО ще бъде унищожено за 30 минути при ядрен конфликт

Шефът на Роскосмос заплаши: НАТО ще бъде унищожено за 30 минути при ядрен конфликт
A A+ A++ A

Страните в НАТО могат да бъдат "унищожени" от Русия в рамките на половин час в случай на ядрена война, заяви ръководителят на руската космическа агенция в провокативно изявление.

Дмитрий Рогозин, 50-годишният ръководител на "Роскосмос", е известен със своята шокираща реторика.

В последните си коментари, направени в редица публикации на руски език в неговия канал в Telegram, той не уточнява дали говори за отделни страни от НАТО или за всички тях.

Рогозин също така обвини НАТО, че води война срещу Русия и представи собствената си дефиниция за руската "специална военна операция" – термин, използван от президента на страната Владимир Путин за обозначаване на инвазията в Украйна.

"В ядрена война страните от НАТО ще бъдат унищожени от нас за половин час", казва той. "Но не трябва да го допускаме, защото последствията от размяната на ядрени удари ще повлияят на състоянието на нашата Земя."

Следователно, казва той, Русия ще трябва да "победи този икономически и военно по-мощен враг" с конвенционални въоръжени средства.

"НАТО води война срещу нас", заявява Рогозин в друг пост в Telegram. "Те не го обявиха, но това не променя нищо. Сега е очевидно за всички. Това е война за истината и правото на Русия да съществува като единна и независима държава."

"Самото съществуване на отделна от Русия Украйна неизбежно ще я превърне в анти-Русия и трамплин на Запада за агресия срещу нашия народ. Ето защо това, което наричаме специална военна операция, далеч надхвърля първоначалното си значение и география", добавя той.

В друго изявление Рогозин атакува технологичния магнат Илон Мъск, заради това, че е "замесен в снабдяването на фашистките сили в Украйна с военно комуникационно оборудване" и казва, че ще бъде държан отговорен за действията си. Мъск, в загадъчен пост в Twitter, спомена за "умиране при мистериозни обстоятелства" само часове преди забележките на Рогозин.

Преди всичко това Рогозин заяви, че "Роскосмос" ще напусне Международната космическа станция и разкритикува санкциите, наложени на Русия.

Коментарите му за страните от НАТО дойдоха ден преди военната техника на Москва да премине през Червения площад в града за годишния военен парад за Деня на победата.

Наблюдавайки парада, Путин нападна страните от НАТО за поемането на контрол върху територии, съседни на Русия. Той също така заяви, че Западът се готви за нахлуване в руските "земи" и че "враговете" са се опитали да използват "терористи" срещу тях.

"Видяхме разрастване на военната инфраструктура, работещи стотици военни съветници и редовни доставки на модерно оръжие от НАТО. Нивото на опасност се увеличаваше всеки ден", каза Путин. "Русия даде превантивен отговор на тази агресия", в това, което той определи като "принудително, навременно и единствено правилно решение на суверенна, мощна и независима страна".

В момента Русия се фокусира върху операции в източния индустриален център на Украйна, Донбас, където подкрепяните от Москва бунтовници се бият с украинските правителствени сили от 2014 г., когато Кримският полуостров на Украйна беше анексиран от нея.

Руските военни превъоръжиха и снабдиха силите си, след като ги изтеглиха от райони близо до столицата на Украйна Киев и други региони на североизток на страната и ги преместиха в Донбас.

Това се разглежда като очевиден опит за обкръжаване и унищожаване на най-способните и опитни украински войски, съсредоточени там.

#Роскосмос #Дмитрий Рогозин #ядрена война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"