Правим система за дистанционно е-гласуване в България

Правим система за дистанционно е-гласуване в България
A A+ A++ A

Министерството на електронното управление разработва цялостна система за дистанционно електронно гласуване, съобщи министър Божидар Божанов по БНТ. Очаква се становище за нея от Централната избирателна комисия (ЦИК).

"Тя няма да се използва веднага, може пилотно само, за да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за следващите избори – твърде скоро е" - коментира Божанов.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове. Преди евентуалното внедряване на системата, ще се вземат всички необходими мерки за сигурността ѝ.

"Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях. По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат вирус в собствения им компютър, който да промени гласа им. Но и затова ще бъдат взети мерки - като например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден. В киберсигурността няма нещо сто процентово, но е достатъчно сигурно" - допълни той.

По повод искането на БСП за връщане на хартиения вот Божанов коментира, че предстои проучване, което ще покаже дали наистина машините затрудняват определена група избиратели, или не. Личното му мнение е, че машинният вот работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

До края на годината ще имаме електронен достъп до електронни услуги на администрацията и без електронен подпис. Това ще стане възможно с пускането на национално приложение за мобилна идентификация, каза още министър Божанов. Подходът ни е заимстван от Естония. Той гарантира сигурността на личните ни данни, тъй като ключът за достъп ще бъде разделен между устройството, на което ще бъде инсталирано приложението, и сървърната част, обясни той.

Друга негова идея - поставянето на чип в личните карти - ще се отложи заради проблемите с доставки на чипове в целия свят в момента.

По повод внесените законови промени, които ще отменят синия талон за шофьорите, а глобите ще се връчват и плащат онлайн, министърът уточни, че точките в талона остават, но не на хартиен носител. Те ще се съхраняват и обработват в системата на МВР. В случай, че водачът иска да обжалва наложено му наказани, това ще става по досегашния ред. Предстои депутатите да гласуват законопроекта, който променя Закона за движение по пътищата.

За тези промени не е необходимо сериозно софтуерно надграждане, защото тези системи и сега съществуват и работят, но се ползват по друг ред, каза Божанов.

От началото на войната в Украйна властите регистрират ръст на проучванията за възможност за пробив в системите, което представлява първи етап от хакерска атака. "Получаваме известия за всяка изтекла парола на държавен служител в тъмния интернет. Затворили сме и някои от най-очевидните портове" - каза министър Божанов и поясни, че във времето назад е имало случаи на изтекли пароли на държавни служители, което се дължало най-често на лошата практика служебният е-адрес и парола да се ползват за регистрация в други сайтове - например за готварски рецепти, запознанства и т.н.

#Божидар Божанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »