България може да изгони Митрофанова още днес

България може да изгони Митрофанова още днес
A A+ A++ A

До края на деня правителството ще реши дали да обяви руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев на брифинг след заседание на Министерския съвет.

Такова предложение направиха по-рано през деня от "Демократична България", като отправиха упреци към поведението на Митрофанова. За обявяването ѝ за персона нон грата се обяви дори и бившият военен министър от БСП Ангел Найденов. Също и Николай Радулов от Има такъв народ каза, че отпращането ѝ за Москва е неизбежно, предаде ОффНюз.

Василев заяви и че правителството днес е приело актуализираната версия на Плана за възстановяване и устойчивост.

"Очакваме при посещението на г-жа Урсула фон дер Лайен в България утре, ЕК да одобри българския план. С 37 работни дни закъснение имаме план за възстановяване и устойчивост", каза вицепремиерът и финансов министър.

Планът е на обща стойност над 13 млрд лв. Националното съфинансиране е над 2 млрд. лв.

 "Имахме три опции - да не изпълним поетите ангажименти и тези 13 млрд. да не стигнат до българските хора и бизнес. Втората опция, която беше заложена в предишната версия на плана, беше да се затворят част от мощностите в Маришкия басейн и те да бъдат трансформирани върху работа с газ, което би направила България зависима от вносни източници на гориво, чиято цена не контролираме. Третата опция, която успяхме да договорим с ЕК, е ние да си запазим енергийния суверенитет, да не затваряме мощности в Маришкия басейн и да предприемем всички мерки за намаляване на потреблението през нощта и през зимата като изградим сериозен комплекс от батерии, като започнем проучване за геотермална енергия, като разгърнем огромна програма за саниране и като подпомогнем над 10 000 проекта за изграждане на фотоволтаични паркове за собствено потребление в страната", обясни финансовият министър.
 

#Елеонора Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »