Радев от Брюксел: Целта е НАТО да не се меси в Украйна, за да избегнем Трета световна война

Радев от Брюксел: Целта е НАТО да не се меси в Украйна, за да избегнем Трета световна война
A A+ A++ A

Никога Алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, връщане на дипломацията, усилване на Източният фланг на НАТО. Това заяви президентът Румен Радев след срещата на върха на НАТО в Брюксел, предаде НОВА.

"Извънредната среща е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война. Очертаха се и важни насоки за новата стратегическа концепция на Алианса и за следващата среща в Мадрид", каза още държавният глава. 

"Една от големите цели на тази среща беше да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на Украйна и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война", допълни още Румен Радев.

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети, каза още държавният глава и обясни, че това би означавало "нови способности и по-голяма оперативна съвместимост".

"Необходимо е да засилим съвместните тренировки, да увеличим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отрбанителен потенциал на Алианса", каза той и допълни, че "трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи като Гърци и Румъния за изграждане на финансовите механизми на НАТО за системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво".

"Премиерът Борис Джонсън заяви готовност Великобритания да изпрати своя рота, министър-председателят на Италия Марио Драги също заяви готовност страната да допринесе. България е отворена за участие, така че тази многонационална батальонна бойна група по-бързо да придобие необходимите оперативни способности", заяви още Радев.

Държавният глава каза, че се очаква и по-силно сътрудничество на страната ни с членките на НАТО.

“Очакваме по-силно индустриално сътрудничество - когато ние закупуваме военно оборудване отвън, да има по-голямо обратно взаимодействие с нас и нашата науча общност, да имаме съвместна разработка на новите оръжейни системи и съвместно производство”, поясни държавният глава.

“България има недостиг на въоръжение на армията”, заяви президентът и каза, че по време на срещата с лидерите на НАТО е призовал “за защитно оборудване и на цивилното население, особено там където има наше българско общество”. “Виждате кадри с украински войници. Те са изключително добре оборудвани, много по-добре оборудвани от нашата армия по отношение на бронежилетки, каски и униформи. Така, че можем да добавим и индивидуални средства за химическа и ядрена защита”, допълни Радев.

Той коментира и изказването на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, като категорично заяви, че “никой посланик не може да си присвоява правото да говори от името на българския народ”.

“Важен въпрос пред нас е и състоянието на нашата изтребителна авиация и нашите ангажименти като страна и член на НАТО към интегрираната система за противовъздушна и ракетна отбрана на НАТО. Това е наш ангажимент, от който ние не трябва да абдикираме”, каза още Румен Радев. Той каза, че е поставил този въпрос на Министерство на отбраната, които трябва да разгледат всички възможни варианти за поддръжка на самолетите ни, като “Русия отпада като опция”. 

“Фактът, че ще имаме евентуално оперативна готова ескадрила на F-16, годна да носи бойно дежурство в тази интегрирана система за ПВО на НАТО около 2030 г., означава, че ние трябва да запълним тази празнота, за да не загубим най-важното - летци, техници, авиационни специалисти. Ако ние ги загубим, това означава, че връщане няма. Това означава, че ние сме компрометирали и проектът F-16”, заяви Радев.

“Ако не може да се ускори доставката на нашите новопроизведени самолети, да мислим за втора ръка F-16 на лизинг, който да запълни празнотата”, допълни той и каза, че по-късно в четвъртък премиерът Кирил Петков ще обсъди темата с канцлера на Германия Олаф Шолц. 

Днес в Брюксел ще има и среща на върха на Г-7 и среща на върха на 27-те членки на Европейския съюз. Американският президент Джо Байдън ще присъства и на трите срещи и планира да даде пресконференция в края на деня.

Снимка: Фейсбук/Румен Радев

#Румен Радев #НАО #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »