Петков след срещата с Остин: Пехотна рота с бронирни "Страйкър"-и ни пращат САЩ (ВИДЕО)

Петков след срещата с Остин: Пехотна рота с бронирни "Страйкър"-и ни пращат САЩ (ВИДЕО)
A A+ A++ A

САЩ изпращат в България пехотна рота с бронирани машини „Страйкър“ като част от българската батальонна бойна група. Това обяви премиерът Кирил Петков след разговори в Министерския съвет със секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Участието на САЩ в бойната група, която е подчинена на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа, е силен знак и към останалите съюзници да се включат, заяви Кирил Петков. България се надява прекият командир на бойната група да е български офицер.

„Войната, която започна Путин в Украйна, поставя под риск всяка държава в Европа и в тази ситуация никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в НАТО. Искам ясно да заява, че след като Русия започна тази война, задачата на българското правителство е да усили нашите защити“, каза още българският министър-председател.

Петков изрично подчерта на няколко пъти, че в разговорите с Лойд Остин не е ставало дума за предоставянето на зенитни ракетни комплекси С-300 или каквото и да било друго българско въоръжение на Украйна. Той определи новините от последните дни, че има такива искания като „фалшиви“.

Петков и Остин са обсъдили и изграждането на военно-логистичен коридор от гръцкото пристанище Александруполис през Бургас и Варна до Констанца в Румъния като той включва – път, влакова връзка, енергийна връзка и нов мост над Дунав, разказа българският министър-председател. Този проект всъщност е обща идея отпреди 3-4 години между България, Гърция и Румъния и трябваше да бъде финансиран по американската инициатива „Три морета“ за свързване на Балтийско със Средиземно море.

„С премиера Петков проведохме продуктивно обсъждане по отношение на непровокираната инвазия на Русия в Украйна и обединената подкрепа от страна на НАТО“, заяви след разговорите секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин.

САЩ приемат сериозно своите задължения и подкрепата ни за чл. 5 от договора за НАТО е непоклатима, гарантира Остин. Чл. 5 от договора е за взаимната защита и отбрана при нападение срещу страна от Алианса.

Остин специално благодари на Петков, че България е отворила врати за бягащите от войната жени и деца и предоставя хуманитарна помощ.

„България полага усилия за модернизация както е разгънато в пътната карта със САЩ и е пример за други съюзници. САЩ стоят редом до България и работим заедно са мир и сигурност в Европа“, заяви Остин.

И американският секретар на отбраната подчерта, че разговорите са били фокусирани върху укрепване на отбраната на Източния фланг на НАТО и повишаване на оперативната съвместимост.

„Никоя страна не може да е 100 процента сигурна“, отговори Петков на въпрос дали България е застрашена от Черно море.

Руската армия е спряла с напредъка си в Украйна и е време да видим укрепване на всички фронтове, коментира Лойд Остин информацията на Пентагона за хода на войната в Украйна. Той изрази надежди, че все още е възможно провеждането на преговори и деескалация на конфликта.

 

#Кирил Петков #Лойд Остин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »