Без такса за саниране в София, ще консултират безплатно

Без такса за саниране в София, ще консултират безплатно
Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Да отпадне таксата за разглеждане на документи за саниране на панелни жилища в София е предложил главният архитект на столицата Петър Диков на Столичния общински съвет.

Идеята е заедно с това да отпадне и таксата за разрешение за строеж на още един етаж, когато се санира стара сграда, обясни Диков пред телевизия „България он ер".

„Целта ни е да облекчим максимално собствениците по санирането на сградите, както и да се създаде интерес към финансирането", обясни главният архитект на София.

Столична община планира да открие в три станции на метрото и консултантски центрове за саниране на жилища, като единият център най-вероятно ще бъде на метростанция „Цариградско шосе" и ще обслужва жителите на източните квартали „Дружба", „Младост", „Дървеница".

Другият ще е на една от станциите по трасето за „Люлин", а третият – на станция„Ломско шосе".

Служителите в центровете ще препоръчват строителни проекти и как гражданите да намерят добри консултанти или пък качествени материали.

„Държа да подчертая, че услугата ще бъде напълно безплатна", заяви Диков.

Панелните жилища в София в момента са 204 хил., като в тях живеят около 600 хил. души, уточни Диков.

Той и неговият екип са си поставили за цел до средата на 2013 г. да приключат с изготвянето на проектите за санирането на блоковете.

Те са свързани със стартиралата през юли процедура за енергийно обновяване на българските домове с европари. По проекта, който е пилотен за страната, ще бъдат обновени минимум 170-200 сгради.

Местната управа подготвя и типови проекти, от които етажните собственици могат да се възползват безплатно.

По думите на Диков в понеделник е приключило приемането на офертите за изготвяне на типови проекти за саниране на панелните жилища.

Друго важно нещо, по което работи екипът в Столична община, е подготовката за промяна на столицата в периода 2014 – 2020.

„Колкото по-добре направим проекта, толкова по-голям шанс имаме да получим по-голямо финансиране за преобразяване на столицата", обясни още главният архитект.

В началото на юли директорът на дирекция „Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Десислава Йорданова обяви, че поне 170-200 сгради ще бъдат обновени по пилотния за България проект „Енергийно обновяване на българските домове".

Чрез този проект за пръв път публичен европейски и национален ресурс ще достигне директно до дома на българина, коментира тогава зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

По думите му тогава за реализация на начинанието е било осигурено съфинансиране от публичен ресурс в размер на 50%, което е най-високото в Европа. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е стъпил на 50 млн. лв.

В проекта попадат многофамилни жилищни сгради в 36 градски центъра, чието проектиране е започнало преди 26 април 1999 г.

#саниране #такси #консултация #метростанция #Петър Диков #главен архитект на София #главен архитект #Столичен общински съвет #предложение #София #столица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »