Лавров: Русия ще възприема доставките на оръжие в Украйна като пряка заплаха (ВИДЕО)

Лавров: Русия ще възприема доставките на оръжие в Украйна като пряка заплаха (ВИДЕО)
A A+ A++ A

След близо два часа разговори, срещата между външните министри на Русия и Украйна приключи без договорка за прекратяване на огъня. Тя се проведе в рамките на Дипломатическия форум в Анталия, a след нея двамата министри дадоха отделни пресконференции. Разговорите протекоха във формат „без вратовръзки”.

"Русия е настроена за сериозен диалог в преговорите с Украйна", обяви на своя брифинг първия дипломат на Москва Сергей Лавров. Той коментира още, че Москва ще продължи ежедневното отваряне на хуманитарни коридори в Украйна. И повтори тезата на Кремъл, че местните сили умишлено използват мирните жители като жив щит, а после обвиняват Русия.

Външният министър на Русия Сергей Лавров даде пресконференция след кратката среща с украинския си колега Дмитрий Кулеба в Анталия - среща на която се възлагаха много надежди за спиране на огъня в Украйна и поне за гарантиране на хуманитарни коридори.

Извадки от изявлението на Лавров: 

Руската операция в Украйна върви по план.

Доставките на оръжие за Украйна са опасни и Русия ги възприема като пряка заплаха.

С Русия никой не може да говори по този начин.

Световното обществено мнение се манипулира по цял свят от Украйна. А никой не полза другата гледна точка.

Украйна е експериментален инструмент в ръцете на Запада и това е доказано дори и от откритите лаборатории за разработване на биологично оръжие, както и от разположените на територията на Украйна ракети.

Със състоянието на Русия и икономиката й саи ще се справим с нея. "Не ни мислете", посъветва журналисти също така външният министър на Русия Сергей Лавров.

Лавров коментира и Мариупол и вчерашното нападение над родилен дом и детска болница. Външният министър заяви, че това е една грозна манипулация и още преди месец руските власти са представили информация, че болницата е превзета от подразделението на украинците "Азов" и от радикали. 

Общественото мнение по повод атаката на здравното заведение Лавров определи като "патетични вопли за руските зверства", които нямат общо с действителността.

Външният министър настоя да се спрат неонацистки батальони в Киев. С това реално той потвърди думите на украинските министър Дмитро Кулеба, че не е договорено спиарне на огъня, нито Лавров е поел ангажимент за спазване на режима на тишина за хуманитарните коридори

Преди тристранната среща, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се разговаря поотделно първо украинския си колега, след което и с руския министър на външните работи.

На срещата между Лавров и Кулеба присъства и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Лавров и Кулеба разговаряха в петзвезден хотел на брега на Средиземно море.

Тристранната среща на високо равнище между Турция, Русия и Украйна е част от усилията на Турция да посредничи между враждуващите страни. Турските медии подчертават, че над 330 журналисти от 34 страни следят първия контакт на високо ниво между Москва и Киев след руското нахлуване в Украйна.

#Сергей Лавров #Украйна #Анталия #Турция #Украйна #война #оръжия #оръжия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »