Лавров: Американските ядрени оръжия в Европа да се върнат на САЩ

Лавров: Американските ядрени оръжия в Европа да се върнат на САЩ
A A+ A++ A

За Русия е неприемливо да има американски ядрени оръжия на територията на някои европейски държави. Крайно време е те да бъдат върнати на САЩ, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„За нас е неприемливо, че на територията на редица европейски държави все още има американски ядрени оръжия в нарушение на основните разпоредби на Договора за неразпространение на ядреното оръжие. Продължава порочната практика на „съвместни ядрени мисии” с участието на неядрени държави от НАТО. Те разработват сценарии за използване на ядрени оръжия срещу Русия. Крайно време е да върнем американските ядрени оръжия у дома и да демонтираме напълно свързаната с тях инфраструктура в Европа”, заяви той, говорейки на Конференцията по разоръжаването.

Русия призовава САЩ и техните съюзници да се присъединят към мораториума върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег в Европа, заяви руският външен министър.

„Страната ни едностранно се ангажира да не разполага обхванатите от Договора ракети със среден и по-малък обсег в региони, в които няма да бъдат разположени подобни системи, произведени в САЩ. Призоваваме САЩ и техните съюзници да последват нашия пример”, заяви Лавров.

Той подчерта още, че партньорството с AUKUS провокира нов кръг от надпреварата във въоръжаването, и то не само в Азиатско-тихоокеанския регион (АТР).

„Имаме въпроси относно противоречивото начинание на Австралия, Обединеното кралство и САЩ за създаване на затвореното партньорство AUKUS”, каза той.

Външният министър заяви, че Русия предприема всички мерки, за да попречи на Украйна да притежава ядрени оръжия.

„Властите в Киев играят опасна игра с плановете си да се сдобият със собствени ядрени оръжия”, уточни той. „Трагедията в Украйна е резултат от поддръжката на западните покровители на престъпния режим, който се формира там”, заяви още Лавров. „Властите в Киев, които кроят планове да се сдобият със собствени ядрени оръжия, застрашават международната сигурност”, допълва Лавров.

По думите му „Русия не разполага с ракети със среден и по-малък обсег на действие с наземно базиране”. „Искам специално да подчертая, че Русия не е разполагала и не разполага с ракети със среден и по-малък обсег на действие с наземно базиране”, заяви той.

Той призовава на конференцията на ООН по въпросите на разоръжаването да се отхвърлят всякакви стъпки за премахване на съществуващата система за контрол на въоръженията.

„Западът трябва да се откаже от изграждането на военни обекти на територията на страните от бившия СССР”, подчерта външният министър. И допълни: „Русия призовава САЩ да спазват стриктно ангажиментите си да не укрепват сигурността за сметка на други”. 

Източник:БГНЕС
 

#Сергей Лавров #Руси #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »