Премиерът Петков: Изпращаме на Украйна хуманитарна и военно-логистична помощ

Премиерът Петков: Изпращаме на Украйна хуманитарна и военно-логистична помощ
A A+ A++ A

"Днес искам още по-ясно да изразя острото осъждане на руската агресия върху Украйна. Това е братоубийствена война".

Това каза премиерът Кирил Петков в извънредно обръщение към нацията.

"В момента от двете страни вече няколко хиляди млади войници са загинали. Едновременно с това има и много цивилни жертви, а и голяма част от цивилното население в Украйна се крие под спирките на метрото и всеки ден очаква да има унищожение на техните домове. Искам да ви уверя, че ние сме направили списък на българите в Киев, които искат да се евакуират. Имаме 140 нови човека, около 30 има в посолството, и чакаме безопасен зелен коридор за изтеглянето им от Киев", каза премиерът.

"Българското правителство не може да стои със затворени очи, когато виждаме мирни граждани под такъв голям риск в тази братоубийствена война. Толкова е жалко как един лидер някъде седи в безопасност на дългата маса, а заради неговите ужасяващи решения млади войници от двете страни в момента загиват", допълни Петков.

България се присъединява към другите страни в ЕС и НАТО, които ще подкрепят Украйна с хуманитарна помощ и военно-логистична поддръжка.

Хуманитарната помощ ще включва дрехи, обувки, палатки, чаршафи, одеяла.

"Нито един човек в Украйна не трябва да се чувства сам в тази братоубийствена война. От утре ще се отвори и сметка в БЧК, където ще се събират средства. Те ще се използват и за бежанците, които идват от Украйна. Хората, които идват от Украйна, трябва да бъдат интегрирани максимално бързо", каза още министър-председателят.

"Нашите сърца са с хората от Украйна. Призоваваме руското ръководство да се откаже от зловещата дейност, която извършва в момента. Но Путин трябва да знае, че целия свят осъжда неговите действия", каза Кирил Петков.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба ви преди великденските празници