Цветан Цветанов: Русия търси челен сблъсък със САЩ и с НАТО

Цветан Цветанов: Русия търси челен сблъсък със САЩ и с НАТО
A A+ A++ A

Позицията на България след анексирането на Крим е почти една си съща. Никога не е била ясна, категорична и максимално солидарна с тази на силните държави от ЕС и от НАТО. Това, което имаме днес и трябва да направим е да вземем много ясна и категорична позиция, която да бъде много по отчетлива. Тази позицията, която взе военният министър не съответства на държава член на НАТО. А премиерът трябва да започне да говори от името на българското правителство не от собствено име. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ по темата с войната в Украйна.

Цветанов припомни колебливата позиция на България по случая „Скрипал“, когато много страни от ЕС изгониха руски дипломати, но не и България.

„В третия мандат на Борисов се увеличи руската зависимост на България с изграждането на „Турски поток“. Проект изграден с парите на българския данъкоплатец, обслужващ чужди интереси, а не националната ни сигурност. При реализирането му се правеха срещи на Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев с хора от забранителния списък на ЕС“, подчерта Цветанов.

„Разнобоят в управляващата коалиция е виден за всички, а докъде ще стигне времето ще покаже. Тази сложна четворна коалиция има много различни мнения и когато трябва да се взимат ясни и категорични решения. Виждаме каква е позицията на Демократична България и каква на военния министър, но те са в една лодка и трябва заедно да се крепят“, заяви Цветанов.

С анексирането на Крим нямаше такава съпротива, каквато има от страна на украинския народ сега, който е готов да умре и Европа, и цивилизованият свят е готов да го подпомогне със съответното въоръжение.

Цветанов заяви, че НАТО е взело много сериозно отношение и сега се подготвя, за да може да реагира при влизане в държави членки.

„Русия ще има много повече вътрешни проблеми отколкото по отношение на външната изолация. Тя не може повече да бъде легитимна на международни форуми с режима на Путин, защото тя не изпълнява поетите ангажименти от всички споразумения или меморандуми. В момента много важно е какви са решенията, които взима Германия. Тя направи исторически компромис, за да изпрати въоръжение за Украйна. От тази нощ вече и Германия и Италия нямат резерви за изключването на Русия от системата SWIFT. Много важно е и каква ще бъде позицията на Орбан, защото той категорично заяви, че ще подкрепи санкции срещу Русия, защото тя води война срещу суверенна държава. Победителят ще е цивилизованият свят. Дори Путин да посегне на държава от НАТО, защото има данни, че той може да го направи, за да види как ще бъде задействан член 5“, коментира Цветан Цветанов.

Той припомни, че САЩ са споделили разузнавателна информация доста преди навлизането на Русия в Украйна, което е дало възможност да има противодействие на хибридните атаки, които се очакваше да заливат целия свят.

„Никой не иска Трета световна война, а Русия търси челен сблъсък със САЩ и с НАТО. Трябва да се използват всички инструментариуми, за да се възпре Путин и всички и икономически, и социални резултати ще бъдат трагични за режима му.

Трябва да направим сериозно разграничение между режима на Путин и руския народ. Има много протести, които се затъмняват в Русия, спират се социалните мрежи и информацията от различни медии, а информация се пуска само от официалните власти, което ще доведе до много тежки последващи действия в един следващ етап“, подчерта Цветанов.

„Убеден съм, че след време и Русия ще тръгне по демократичен път“, изрази мнение председателят на Републиканци за България.

Също така трябва да се направи разграничаване между Борисов и действията му от тези на честните и стойностни симпатизанти на ГЕРБ, не трябва да се слагат под общ знаменател.

#Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »