Учени алармират: Това може да доведе до следваща пандемия

Учени алармират: Това може да доведе до следваща пандемия
A A+ A++ A

Над една четвърт от световните реки, от които са взети проби в рамките на ново мащабно проучване, са замърсени с лекарства в токсична степен.

Според изследователите фармацевтичното замърсяване представлява "глобална заплаха" за околната среда и човешкото здраве. Когато антибиотиците попаднат във водите, те увеличават вероятността бактериите да развият антимикробна резистентност, която според СЗО и ООН е една от най-големите опасности за човечеството, пише БГНЕС, цитирайки Euronews.  

Съгласно данните, публикувани миналия месец, през 2019 г. повече от 1,2 млн. души в света са починали от бактериални инфекции, които са били резистентни към антибиотици. Съществуват тесни връзки между държавите - предимно в Южна Азия и Субсахарска Африка, с най-силно замърсяване с лекарства и тези, които страдат от най-голямо въздействие на антимикробната резистентност (АМР).

Уилкинсън заяви пред "Гардиън", че антимикробната резистентност може да доведе до нова пандемия.

Река Мансанарес в Мадрид е най-замърсената река в Европа, като се нарежда в първите 10% от местата в света с най-високи кумулативни концентрации на АПВ. Глазгоу попада в първите 20% в световен мащаб.

Съществува силна връзка между социално-икономическия статус на дадена държава и по-високото фармацевтично замърсяване на нейните реки. Най-силно засегнати са страните с нисък и среден доход като Индия и Нигерия. Изследователите предполагат, че това може да се дължи на факта, че хората в тези държави могат да си позволят да купуват лекарства, но не разполагат със скъпи канализационни системи, които да филтрират лекарствата.

Изследователите се надяват, че когато засилят мониторинга върху фармацевтичните продукти в околната среда, ще могат да разработят стратегии за ограничаване на неблагоприятните последици, причинени от тези замърсители.

#река #замърсяване #пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »