Нобелов лауреат алармира: Иде ядрена зима с ниски температури, ако Русия и Запада почнат война

Нобелов лауреат алармира: Иде ядрена зима с ниски температури, ако Русия и Запада почнат война
A A+ A++ A

Войната между Русия и Запада може да доведе не само до сериозни санкции, но и до унищожение на цялото човечество. Нобеловият лауреат Айра Хелфанд отправи такова предупреждение. Ученият описа чудовищния сценарий на ядрена война, която може да доведе до унищожаване на целия живот на планетата и началото на нова ледникова епоха в историята на Земята.

За катастрофалния сценарий на развитието на конфликта около Украйна, Айра Хелфанд, бившият президент на Международната организация „Лекарите за предотвратяване на ядрена война“, носител на Нобелова награда за мир през 1985 г., написа статия в сп. The Nation. Той припомня, че дори при конфликт с конвенционални оръжия могат да загинат до 50 хиляди цивилни, от 5 до 25 хиляди украински войници и до 10 хиляди войници от руската армия.

Но всичко може да се промени, ако страните използват ядрени оръжия и конфликтът се разпространи в страните от НАТО. Подобен сценарий може да доведе до мащабна ядрена война между Русия и Запада.

Айра Хелфанд

Според Хелфанд евентуален военен конфликт между Украйна и Русия ще започне като нормална война. В същото време той ще бъде много по-разрушителен поради факта, че съвременните оръжия имат голяма сила. Ако една от страните започне да губи, тогава може да има изкушение да използва тактически ядрени оръжия. Военните доктрини на САЩ и Русия позволяват това да стане, отбелязва Хелфанд.

Освен това Хелфанд посочва подравняването на силите от двете страни. Русия е въоръжена с 1900 тактически ядрени бойни глави, а други 1600 са инсталирани на стратегически ракети. В същото време Франция има 280 разположени ядрени бойни глави, Великобритания – 120. Базите на САЩ в Европа разполагат със 100 тактически бомби B-61 и 1650 разгърнати стратегически бойни глави.

Хелфанд предупреждава, че ако 100-килотона бомба бъде взривена над Москва, това ще доведе до мигновена смърт на четвърт милион души и нараняване на около един милион. Подобна избухна над Вашингтон и доведе до смъртта на 170 хиляди души. А над Хирошима беше взривен заряд с капацитет от едва 16,5 килотона.

Нобеловият лауреат предупреждава, че силите няма да се ограничават до експлозии на тактически бомби и със сигурност ще нанасят удари по най-големите градове с ядрени ракети, всяка от които носи заряд с капацитет от 450 до 800 килотона. Според Хелфанд това ще доведе до световна катастрофа.

„Проучване от 2002 г. показа, че ако само 300 от 1600-те стратегически бойни глави на Русия бъдат взривени над американски градове, 78 милиона души ще загинат през първия половин час. Освен това ще бъде унищожена цялата икономическа инфраструктура на страната – електрическата мрежа, интернет, хранителната система, транспортната мрежа и здравеопазването. Всичко необходимо за поддържане на живота ще да изчезне и в рамките на няколко месеца след тази атака огромното мнозинство от населението на САЩ ще умре от глад, лъчева болест и епидемични заболявания. Атаката на САЩ срещу Русия би причинила подобни разрушения. Ако НАТО се включи в конфликта, тогава голяма част от Канада и Европа ще бъдат сполетени от същата съдба“, предупреждава авторът на статията.

След размяната на ядрени удари по планетата ще настъпи глобално охлаждане и ще започне "ядрена зима". Температурата на Земята ще падне до изключително ниски температури и ще започне нова ледникова епоха. Всичко това ще доведе до края на съвременната цивилизация и смъртта на милиарди хора. За да предотврати такова ужасяващо развитие на събитията, Хелфанд предлага фундаментално преосмисляне на отношенията между САЩ, Русия и Китай, както и започване на нов процес на разоръжаване.

„Стигнахме толкова далеч в ядрената ера не благодарение на мъдрото лидерство, здравата военна доктрина или безупречната технология. Известни са думите на Робърт Макнамара (министър на отбраната на САЩ през 60-те): „Имахме късмет. Само късметът предотврати ядрена война." Да се ​​надяваш на друг щастлив стечение на обстоятелствата е луда политика“, пише в статията си нобеловият лауреат.

Напоследък западни военни анализатори обсъждат възможен сценарий за хипотетична трета световна война. Експертите смятат, че Русия, Китай и САЩ ще играят главните роли в бъдещата конфронтация. В същото време изходът от конфликта ще трябва да бъде решен от модерни оръжейни системи и на първо място хиперзвукови ракети.

Превод: GlasNews

#ядрена война с Русия #ядрена война #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"