Акад. Георги Марков: Време е да си приберем костите на Гоце

Акад. Георги Марков: Време е да си приберем костите на Гоце
A A+ A++ A

"След като се вижда, че не вървим напред, може би е време Гоце Делчев да си дойде дома".

Това каза пред NOVA NEWS Христо Христов, диригент и правнук на най-малкия брат на Гоце Делчев.

"Не могат ли да честват човека Гоце Делчев, а не да се спори дали е македонец или българин. Това е грешна постановка. Нека да го честват като културен човек, който се е борел хората да не бъдат рая. Това да бъдеш свободен човек е страшно важно, няма по-ценно нещо, а той се е борел за другите да я имат", заяви още Христов.

Той бе категоричен, че никой не може да изтрие административно какъв си по народност и гена, а Гоце Делчев сам си е казал, че е българин.

"Подкрепям искането да се върнат костите на Гоце Делчев в България, да се върне и архива на Македонския научен институт и библиотеката, които са им била дарени от Тодор Павлов. Има начин - чрез Европейския съд", заяви в предаването историкът акад. Георги Марков.

Според него при това поведение от страна на Северна Македония е добре да се замразят преговорите между двете страни за две години.

"Искат да отстранят историята. Те виждат, че българските политици отстъпват и стават по-активни. Искат македонско национално малцинство в България. Това ще стане, ако Македония влезе в ЕС с наше благоволение", смята историкът.

За него спорът за Гоце Делчев е излишен, той сам се е определил като българин.

"Не можем да търпим грабежа на историята. Те да се пишат каквито си искат, но ние няма да позволим да се фалшифицира историята", категоричен бе акад. Марков.

Той смята, че и самите македонци не са убедени напълно, че Гоце Делчев е македонец, след като в парламента се занимава с иницииране на действия и събития, които да популаризират дейността му в страната.

"На тях им пречи истината, защото те разчитат на лъжата и го знаят. Кирил Петков бърка - не бива да загърбваме историята, ние идваме от нея, никой не си загърбва историята", подчерта ученият.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"