Наш екс посланик в Москва: Конфликт САЩ - Русия няма да има!

Наш екс посланик в Москва: Конфликт САЩ - Русия няма да има!
A A+ A++ A

"Русия знае, че исканията ѝ са неизпълними, но е важното да се преговаря. НАТО и САЩ няма да затворят вратите за нови страни, но всички добре знаят, че Алиансът не е готов да приеме Украйна и Грузия. Има възможност за започване на разговори за ракетите със среден и с малък обсег, за неразпалогане на натовски бази в Украйна, тоест, има шансове за разговори". 

Това каза пред БНР Пламен Грозданов, посланик на България в Русия в периода 2006 - 2012 година. 

Той посочи, че никой не е готов за война. 

"Нито САЩ иска да воюва с Русия, нито НАТО, нито Русия иска да воюва със САЩ или с НАТО. Ако Русия искаше да вземе част от Украйна, нямаше да действа по този начин. Русия ползва методите на дипломацията - да поиска максималното, за да получи все пак нещо - от гледна точка на сигурността. Конфликт между САЩ и Русия няма да има".  

В предаването "12+3" той очерта началото на конфликта:  

"Генезисът на проблема между Русия и НАТО е след края на Студената война, когато беше изоставена старата система за сигурност, която съществуваше. Новото съотношение на силите преформулира начина, по който се осъществяваше сигурността на Европа - под ръководството на САЩ и НАТО. Русия тогава беше слаба, за да се противопостави на новата ситуация. Но една голяма страна, загубила определена война и поставена в подчинено положение, ще търси в един момент компенсация. Тя направи няколко заявки в това отношение, но тогава се появиха условията за преразглеждане на системата за сигурност. Никой не искаше да чуе руските претенции и Русия смени подхода. И през пролетта на миналата година Русия реши да използва натиск, за да принуди САЩ да седне на масата за преговорите. Преговорите Байдън - Путин в Женева се случиха макар и без съществен резултат. Русия усили натиска с единствена цел - да принуди САЩ за преговори". 

Според Грозданов правителството ни е взело балансирана политика относно проблема. Той не допуска, че при евентуален конфликт ще настъпи проблем с газовите доставки за България. 

#Пламен Грозданов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"