Петков: Санкции с газа са рисковете от военен конфликт в Украйна

Петков: Санкции с газа са рисковете от военен конфликт в Украйна
A A+ A++ A

Главните рискове от военен конфликт в Украйна са в сферата на енергетиката и по-конкретно в сферата на газа. Правителството обаче вече има готовност за мерки, ако това се случи, като гарантираме сигурност на българските домакинства.

Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента, в отговор на въпроси от отделните парламентарни групти.

Петков помоли да даде повече информация по темата на закрито заседание, защото казусът е конфиденциален и засяга националната сигурност. Той заяви това в отговор на въпрос от ДПС за това как страната ни ще предприеме стъпки, намаляващи риска от военни действия.

Кристиян Вигенин пък поиска да чуе, че България няма да се ангажира във враждебни или военни действия. Тази позиция е разбираема от гледна точка на отношението на народа към Русия, уточни той.  

Не вярваме и не подкрепяме зони на влияние. Вярваме, че всяка държава има право да взима собствени решеиня за собствена отбранителна стратегия в конструктивните раки на НАТО.

Тип говорене от рода на - тези и тези държави нямат право да имат отбранителна стратегия или следните възможности за отбрана, защото са близко до някоя друга държава, изобщо не приемаме като философия, обясни Петков.

Вярваме, че всяка държава - малка или голяма има право на собствени решения и да решава своята отбранителна стратегия, увери той.

Зам.-шефът на НС Атанас Атанасов пък попита в какво състояние е Съветът по сигурността и припомни, че той е действал 24 часа по време на Косовската криза и събираше информация от службите за сигурност, за да се взимат адекватни решения.

Съветът за сигурност е правилният подход за взимане на решения. Вчера прекарахме 3 часа, обсъждайки с всички служби и бях доволен да чуя докладите им. От вчера имаме нов секретар на Съвета, който ще координира и прави протоколите и крайните решения, обясни министър-председателят.

Петков увери, че службите и техният капацитет е изключително висок. Всички въпроси в тема сигурност ще бъдат взети с този институционален подход, никой няма да взима решения, защото точно така се е събуди. Ще го свиквам редовно, обеща премиерът. 

#Кирил Петков #газова криза #Русия #Украйна #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"