ГЕРБ: Правосъдното министерство излъга, че няма теч на лични данни от БУЛСТАТ (ВИДЕО)

ГЕРБ: Правосъдното министерство излъга, че няма теч на лични данни от БУЛСТАТ (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Правосъдният министър излъга, че няма теч на лични данни от БУЛСТАТ, стана ясно от думите на председателя на групата на ГЕРБ-СДС в Народното събрание Десислава Атанасова по време на брифинг: “Теч на данни е имало и всички думи, че нищо не се е случило и 300 хиляди българи не са застрашени по никакъв начин са категорична лъжа”.

“Няма неправомерен достъп или изтичане на лични данни на субекти в регистър БУЛСТАТ”, бяха думите на правосъдния министър Надежда Йорданова по време на проведен брифинг на 8 януари. Тя уточни, че в регистъра видими са постоянните адреси на самоосигуряващите се лица.

Според Атанасова обаче освен адресите, в регистъра са били публични данните като ЕГН, телефонен номер и адрес на председателя на Народното събрание, нейните данни, данните на Томислав Дончев и други депутати от ГЕРБ, като те не са били уведомени за теча. 

Атанасова допълни, че не е ясно дали ДАНС или други органи са били информирани за теча на данни.

В хода на брифинга тя посочи, че “в никакъв случай не казваме, че министър Йорданова лъже” и поясни: “Изтичане на ЕГН, адреси, телефони, имейли, имена по категоричен начин идентифицира, което и да е лице.(...) Какво министър Йорданова си представя като лични данни - може би ги бърка с чувствителни лични данни, които са друга информация”.

Деница Сачева: Румен Радев и Асен Василев трябва да дадат обяснение заради пенсиите

Как ще компенсират пенсионерите, които получиха по-ниски доходи? Това пък запита по време на брифинга бившият социален министър Деница Сачева.

“Няма да могат да бъдат простени бъдещи грешки към пенсионерите, които са най-уязвими”, добави тя.

“Всеки, който дойде на власт смята, че всичко започва от него. През 2009 година пенсията беше увеличена с 20%. През 2013 година липсата на увеличение беше компенсирано. До 2019 година коефициентът за трудов стаж започна да расте, а пенсиите бяха индексирани. Когато беше приета актуализацията на бюджета, беше написано, че няма да се променя дохода на пенсиите до 24 декември”, посочи Сачева.

Добре е да се има предвид, че темата за пенсиите изисква компетентност. Темата беше използвана предизборно от Румен Радев и “Продължаваме промяната”, подчерта тя, допълвайки, че трябва да се даде обяснение. За целта от ГЕРБ ще поискат изслушване на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в Народното събрание.

#ГЕРБ #БУЛСТАТ #пенсии #Десислава Атанасова #Деница Сачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »