Психолог: Пандемията отключи тревожност, но и сплоти българското семейство

Психолог: Пандемията отключи тревожност, но и сплоти българското семейство
A A+ A++ A

Пандемията отключи паник атаки и тревожност, но сплоти българското семейство. Освен живота, COVID-19 промени и психиката ни, обобщава в края на годината психологът Диана Апостолова пред БНР. Тя работи към  Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Поморие и е един от тримата психолози, които в разгара на пандемията дават консултации на горещите телефони за подкрепа към общината. 

Ръст на страховите неврози и депресиите отбелязва в практиката си психологът:

"Повечето от нашите постъпки в момента са обусловени от страх от смъртта, вече 21 месеца живеем с този страх. Това, което ми прави впечатление също, е нарастването на обсесивно-компулсивните разстройства-това са т.нар. чести ритуали-хората започват нон стоп да си мият ръцете или да правят други хигиенни процедури". 

Домашното насилие се увеличи драстично от началото на пандемията, припомня Апостолова:

"Близките, които са затворени между четири стени, изразяват своите негативни емоции един върху друг, изкарват своето безпокойство и тревожност върху най-близките си хора. Алкохолизмът се увеличи. Вербалното и психическо насилие станаха повече".

Но COVID-19 пренарежда и житейските ни ценности, коментира психологът:

"Преоткрихме се и започнахме да ценим други неща, които са особено важни-децата, здравето, семейството, приятелството. Да ценим живота и да му се наслаждаваме, защото това е най-ценното, че сме живи", категорична бе тя.

#пандемия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »