Пращат трудовата книжка в телефона

Пращат трудовата книжка в телефона
A A+ A++ A

Новото Министерство на електронното управление ще се базира на състава на Държавна агенция "Електронно управление" и на една дирекция от предишното Министерство на транспорта. Това каза министърът на електронно управление Божидар Божанов пред журналисти, като представи приоритетите и най-важните задачи, които ще решава ведомството. От краткосрочните мерки, с които ще се заеме новото ведомство, на първо място е електронната идентификация, каза Божанов. "За съжаление в момента тя е "забила" заради обществените поръчки", каза той. Ще направим една система за електронна идентификация чрез мобилни телефони, така че да не разчитаме на личните карти. Личните карти остават приоритет, но мобилните телефони ще са удобна алтернатива, каза Божанов. Искаме да отпадне и синия талон за автомобилите и всякакъв друг вид стикери по колите, заяви той. Приоритет на новото министерството ще бъде и отпадането на най-често използваните удостоверения. Ще променим вътрешните правила, заповеди, така че тези удостоверения да бъдат премахнати и да спестим нуждата от такава услуга, допълни министърът. Електронното управление ще допринесе за развитието на икономиката и по-успешното управление на бизнеса, подчерта той.

Божанов заяви, че се чувства подготвен за поста. "Аз съм IT експерт. Работил съм в сферата на електронното управление. Законодателната част не ми е чужда. Визията ми, която е залегнала в предизборната програма на "Демократична България", както и в последващото споразумение, е да поставим гражданите и бизнеса в центъра на административното обслужване. Искаме администрацията да стане ефективна и гражданите да спрат да бъдат куриери на администрацията", заяви той. По думите на Божанов министерството ще направи лесен и безплатен достъпа до електронни услуги. Електронните подписи в момента не са удобни и създават много проблеми заради различни технически особености, заяви той.

Данните, обработвани от министерството, ще бъдат достъпни за гражданските активисти и медиите, посочи той. Обществените поръчки, търговският регистър също ще бъдат отворени, заяви министърът. Контролът и дигиталните услуги са друг важен приоритет, каза още министър Божанов. Министърът посочи и средносрочните и дългосрочни мерки, които ще бъдат приоритет на Министерството на електронното управление - премахване на 80 на сто от административната тежест чрез отпадане на удостоверенията. Според него трудовата книжка също трябва да отпадне. За да имаме електронно управление, на практика всяка услуга трябва да се основава на национална база данни. Регистрите постоянно трябва да бъдат надграждани за удобство на гражданите и бизнеса, подчерта Божанов.

#Божидар Божанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"