Великият Тео Ушев с идея за разрушаване на хотелите до плажа и план с КАРТИНКА как да стане

Великият Тео Ушев с идея за разрушаване на хотелите до плажа и план с КАРТИНКА как да стане
A A+ A++ A

Световноизвестният роден аниматор Теодор Ушев даде нестандартна идея за управление на черноморските плажни ивици, така че природата да се запази. Според носителя на Оскар разковничето хотелите в близост до пясъка трябва безкомпромисно да бъдат съборени, а с тях да си отидат и всички капанчета и барчета.

Ето и публикацията му във Фейса без редакторска намеса:

Изглежда постовете ми за природата на Синеморец предизвикаха вълнение сред известна част от хора, вълнуващи се все още от опазването на бреговете на Черно Море (те не са останали много). Някои ме обвиниха, че само мрънкям, без да предлагам нищо.

Не, Черноморският ни бряг не е загубен!

Но изисква смели решения, изолиране на мутренско-туристическия бранш от бъдещите решения на евентуално смели министри и парламент.

Ето как:

  1. Големият проблем на бреговете е това българско изобретение, наречено КОНЦЕСИЯ. Концесиите на плажовете връчиха плажната ивица в ръцете на мутри, престъпен контингент, за които опазването на природата е последна грижа. Те следват принципа "след нас и потоп".
  2. Почистването и поддържането на бреговите пространства е грижа и задължение на общините и държавата. Затова събират данъци и такси. (например, екологични такси и данъци върху продажбата на чадъри, масла, и плажни съоръжения могат да финансират поддържането на чисти плажни ивици)
  3. Обявяването на всички пясъчни ивици за защитени територии.
  4. Забрана за продажба на храна и ресторанти на плажната ивица.
  5. Забрана на плажните барове, кафета и подобни "временни" заведения. Ако искате коктейл на плажа, това става в малки будки след плажната ивица. Или подвижни колички и дребни търговци, ходещи по плажа.
  6. Обособяването на паркинги за колите на плажуващите извън плажните ивици.
  7. Обособяването на специални зони-паркинги за кемпери, каравани, и подобни съоръжения. Разбирам, че е много секси да си изпльоскаш къщата направо в морето, но това е проява на краен егоизъм и арогантен индивидуализъм. Българското крайбрежие е прекалено малко за подобен вид "свобода".
  8. Преразглеждане, национализиране и разрушаване на всички построени хотели върху дюни в последните 25 г.

И за тези, които ще скочат, че това ограничава правата им - не измислям топлата вода. Това са принципи, наложени в 80% от плажовете по света. Ето ви рисунка-схема на плаж, който показва как го правят хората в цивилизованите държави (Малибу,Копакабана, Френското крайбрежие, Япония, Нова Зеландия, Австралия, Хърватска)

След улицата следват едноетажни ресторантчета, барове, следват двуетажни хотели, т.н. и терасовидно застрояване. Така всички имат любимият изглед към морето.

Не е сложно.

Промяната може да стане само чрез национален консенсус за спасяването на българското черноморско крайбрежие.

И това изисква ограничаването на индивидуални права, свободи и "права" за всички.

#Тео Ушев #туризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »