Без съществени резултати след двидневни преговори между София и Скопие по историческите въпроси

Без съществени резултати след двидневни преговори между София и Скопие по историческите въпроси
ВМРО
A A+ A++ A

„Нашите двудневни разговори не доведоха до нещо, което заслужава внимание“. Това заяви проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с РС Македония, цитиран от БГНЕС.

По време на срещата е обсъждана темата за края на Първото българско царство /1018 г./, неговите владетели, преди всичко цар Самуил.

„Спокойно мога да кажа, че разговорът беше абсолютно безплоден. Стигнахме до там, че за да не изпадаме в едни безсмислени разговори на тази тема я отложихме, но не сложихме край на нейното обсъждане“, каза проф. Димитров. Според него работата на комисията се върти в кръг, който той не би искал да определи като омагьосан.

Той подчерта, че начинът, по който македонски колеги се опитват да интерпретират историята, е силно уязвим и не е съобразен с историческата истина, както и с постиженията на световната медиавистика – науката, която изучава средните векове.

В същото време проф. Димитров подчерта, че „оставяме отворена вратата, искаме да стигнем до някакъв резултат“.

„За да не бъдат съвсем безплодни разговори, предложихме да продължим с една свързана пряко с това историческо време – въстанията на Петър Делян и Георги Войтех. Те са определяни като въстания, които трябва да възстановят българската държава. Това е важният акцент. Но въпреки всичко и по тази тема не успяхме да стигнем до никъде“, каза ученият.

Той заяви, че македонските колеги абсолютно не желаят да се спомене, че има обща история.

„А общата история е онова състояние от далечното минало, което дава една гаранция за намаляване на взаимното напрежение. Това ще бъде един знак, че Договорът за приятелство и добросъседство ще получи развитие в онази част, която е свързана с работата на съвместната комисия“, заяви проф. Димитров.

Той смята, че постигането на резултат зависи само от политическата воля в РС Македония. Би било по-лесно, ако нашите колеги историци започнат да работят за промяна на масовите нагласи в обществото към нас, каза българският учен.

Проф. Димитров посочи, че комисията е създадена като функция на Договора за приятелство и добросъседство, подписан през август 2017 г. Желанието този договор да се изпълни, означава, че тази комисия трябва да работи, добави той.

Единственото по което е постигнат напредък е завършването на протоколите от 11 среща.

Следващата среща на смесената комисия ще се проведе в началото на юни.

„Стигнахме до съгласие да има следваща среща. Тя ще се проведе в началото на юни. Предложихме на нашите колеги братя Миладинови и техният ученик Григор Пърличев да станат тема на обсъждане на следващата среща. Не срещаме съгласие от тяхна страна. Не си казахме нито една дума и за предложението за съвместно честване на Гоце Делчев. Нашите колеги не проявяват особена активност по тези въпроси“, каза проф. Ангел Димитров.

Днес се проведе 13-ото заседание на комисията, състояло се чрез видеоконферентна връзка на 22-23 април 2021 г.

Това е втората среща за тази година. Очаква се през тази година да бъдат проведени общо 5 срещи. През по-голямата част от миналата година Комисията не работи заради изборите в РС Македония, които се проведоха още през лятото.

Темата за цар Самуил беше обсъждана още в началото на работата на Комисията. Преди около две години българските и македонски учени бяха постигнали частичен консенсус за цар Самуил, който е създал една голяма българска държава и е продължител на българската царска династия. 

#България #Северна Македония #разговори #образование #история #комисия #цар Самуил #Гоце Делчев #Братя Миладинови

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »