Хайко Маас: Няма да оставим без отговор изгонването на европейски дипломати от Русия

Хайко Маас: Няма да оставим без отговор изгонването на европейски дипломати от Русия
auswaertiges-amt.de
A A+ A++ A

Германия няма да остави без отговор експулсирането на своя дипломат от Русия, заяви външният министър Хайко Маас.“Изгонването от Русия на дипломати от ЕС нанася още по-голяма вреда на отношенията на Москва с Европа”, каза той, предаде БГНЕС.

Маас заяви, че германският дипломат е наблюдавал несъгласуваните акции, без да нарушава Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

От своя страна канцлерът Ангела Меркел нарече “необосновано” решението за експулсиране на европейските дипломати.

БГНЕС припомня, че днес в руското външно министерство бяха извикани посланиците на Швеция и Германия и временно управляващия посолството на Полша.

Руската страна е изразила пред ръководителите на дипломатическите представителства протест заради участието на техни дипломати в несъгласувани акции в подкрепа на Алексей Навални. Подчертано е било, че такива действия са неприемливи и не съответстват на дипломатическия статут на служителите.

Участвалите в акциите дипломати от Швеция, Полша и Германия са обявени за персона нон грата и трябва в скоро време да напуснат страната.

Жозеп Борел “категорично осъди” акцията, каза негов говорител, а Швеция я заклейми като “напълно неоснователна”.

Междувременно стана ясно че руският посланик във Варшава е бил извикан на разговор в полското външно министерство, където е бил изразен протест за действията на Москва. Полша е заявила, че от нейна страна ще последват реципрочни действия. 





#Хайко Маас #Русия #дипломати #експулсиране #отговор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »